Je zelfbeeld, hoe je jezelf ziet, werkt inderdaad alleen voor jou. Andere mensen, zoals bijvoorbeeld collega's, kunnen jou heel anders zien. Zeker als het om collega's gaat is het vaak moeilijk zo'n foutief beeld te corrigeren. Vaak krijg je dan een situatie waar een groep zich tegen de eenling keert. Dit kan er bijvoorbeeld mee te maken hebben dat de eenling een stuk bijzonderder is en dat vinden de meer gewone mensen beangstigend. Wat ze dan doen is als een groep samen klieken, een norm stellen en dan eisen dat de eenling zich aan die norm voldoet. Vaak onder het mom dat als de eenling dat weigert dat dat dan asociaal is of dat de eenling dan alleen aan zichzelf denkt. Maar ze hebben geen oog voor het feit dat wat zij doen puur uit egoïsme en angst voortkomt. Een typisch geval van wel de splinter in het oog van de ander zien, maar blind zijn voor de balk in hun eigen oog.

Hoe je daar het beste mee om kan gaan, is een hele klus. Toch kan het. Hierbij is mijn standpunt dat het geen zin heeft om je aan te passen of aan zo'n groep toe te geven. Het is veel belangrijker om authentiek te blijven. Tegelijkertijd zijn er tal van zaken die je wel zelf kan doen om de situatie te verbeteren. Voor een groot deel is dat zelfontwikkeling. Meestal is het zo dat de bijzondere eenling toch al geïnteresseerd is in zelfontwikkeling. Met meer persoonlijke groei zorg je ervoor dat je emotioneel beter staat en meer in je eigen kracht komt. Dan heb je sowieso al minder last van dit soort zaken. Daarnaast kan je in mijn NLP opleiding voor zelfontwikkeling ontdekken wat je eigen emotionele kernwaarde is. Het blijkt zo te zijn dat wanneer je deze emotionele kernwaarde consequent in je communicatie met collega's legt dat je dan een eenduidig beeld vormt. Het effect is dat ze meer een idee krijgen waar jij voor staat. Zodra mensen slechts een kant van zich laten zien, dan hebben anderen het gevoel dat ze die persoon beter leren kennen en dan neemt de angst af. Uiteraard hebben bijzondere mensen zoals jij en ik al van verschillende kanten en privé is het ook zeker goed om al die kanten te delen met naasten, geliefden, familie en kennissen. Maar in een zakelijke omgeving is het beter om slechts één kant van je te laten zien: je emotionele kernwaarde.

Tenslotte is het dan zaak om na een stuk zelfontwikkeling en het ontdekken van je emotionele kernwaarde om de andere mensen te overtuigen dat er echt iets veranderd is. De meer gewone mensen kunnen namelijk maar moeilijk accepteren dat iemand zo maar opeens verandert. De beste manier om dat te doen is om te vertellen dat je een spirituele ervaring hebt meegemaakt waardoor je tot inkeer bent gekomen. Het liefst gekoppeld aan een nare gebeurtenis zodat je in hun ogen ook een soort straf van hoger hand hebt gekregen voor je "slechte" gedrag. Dit alles hoeft uiteraard geen werkelijk impact op je leven gemaakt te hebben, maar het respect voor religie is zo groot in onze maatschappij dat zo'n religieuze loutering eigenlijk altijd wel geaccepteerd wordt door de groep als reden waarom je opeens zo veranderd bent. Feitelijk ben je volkomen je zelf gebleven, alleen ben je door persoonlijke groei nog steviger in je schoenen komen te staan en communiceer je nu je emotionele kernwaarde. Alleen ben je door je eigen zelfontwikkeling nu beter in staat hen een beeld voor te spiegelen waar zij tevreden mee zijn. Het grote voordeel van deze aanpak is dat er niet alleen het gezeur mee verdwijnt, maar dat je zelf opeens veel meer vrijheid krijgt om te doen en laten wat je wilt en dat de kans op promotie binnen een zakelijke omgeving vergroot wordt.

Categories: Encyclopedia

1 Trackback

Trackback specific URI for this entry

  • The Institute of Unconventional Wisdom: NLP & het Enneagram 
    Oplossingen voor problemen encyclopedie
    Hartelijk welkom bij de encyclopedie voor oplossingen voor psychische en psycho-somatische problemen. Dit is nog een werk in uitvoering. Vooralsnog zijn er de volgende onderwerpen: A Aanpassen aan anderen ADHD Afvallen Angst Autisme B Baan v ...

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA