Stel je wens is om te modelleren of strategieën uit te zoeken. Zoals je weet ben ik tegen het modelleren omdat er risico's aan kleven. Maar het verzamelen van strategieën is prima. Dat is bijvoorbeeld mijn idee van Afvallen met NLP: je verzamelt honderden strategieën om af te vallen en probeert ze op jezelf uit om te ontdekken welke voor jou werken en je maakt daarmee je eigen afvalprogramma.

Dus wat doe je concreet wanneer je bijvoorbeeld een strategie om af te vallen aan het uitzoeken bent:

Eerst stel je de vraag die je wilt werkelijk wil weten. Bijvoorbeeld "Hoe ben je zo snel afgevallen?" Daar geeft iemand antwoord op, maar dat antwoord is geen begrijpelijk antwoord omdat het geheel gebaseerd is op de ervaring van de persoon zelf. Dan gebruik je de meta-model vragen om dat antwoord terug te brengen naar de vijf zintuigen. Zodra je dat gedaan hebt, dan zoek je precies uit in welke volgorde ze de stappen gedaan hebben. Op die manier bouw je het skelet van de strategie op in de vorm van V -> A -> K. Tenslotte vul je de relevante submodaliteiten van elke stap in.

Als je, hoe onverstandig dan ook, kiest voor modelleren dan doe je dit voor al het gedrag dat iemand ook maar enigszins verbindt met het proces van afvallen. Als je je beperkt tot enkele strategieën dan focus je alleen op wat jou meteen bruikbaar lijkt.

Let hierbij goed op of bepaalde strategieën onderling weer verbonden zijn en gezamelijk een meta-strategie vormen. En zoek ook goed uit wat de escalatie-strategieën zijn die iemand toepast wanneer zijn basis-strategieën hem in de steek laten. In bijna alle gevallen zijn externe gedragingen belangrijker voor een succesvolle strategie dan interne toestanden, dus zorg ervoor dat je al het externe gedrag goed in kaart hebt gebracht. Normaal gesproken doe je dit door iemand een tijd lang in zijn natuurlijke omgeving te volgen zodat je hem niet alleen bevraagt maar ook observeert.

Heb je alle info die je uit iemand kan halen, dan bedank je hem netjes en ga je naar huis.

Thuis ga je vervolgens de gevonden strategieën of het model op jezelf toepassen. Je neemt de gedragingen over en de interne toestanden. Vervolgens test je of het voor jou werkt. Bij dit testen zal je meteen ontdekken dat een hoop niet werkt als je het precies op de manier van je model doet. Dit geldt met name voor interne toestanden. Ga dan vervolgens net zo lang puzzelen met submodaliteiten totdat je een versie vindt die wel werkt en die je dezelfde soort resultaten geeft als dat je model krijgt uit zijn specifieke configuratie van submodaliteiten. Zodra je dit gelukt is voor alle informatie die je uit iemand gehaald hebt, dan heb je het model of de strategieën gekopieerd.

Dan begint de derde fase, namelijk hoe kun je dit doorgeven aan een ander. Aan de hand van de verschillen tussen het oorspronkelijke model of de oorspronkelijke strategieën, ga je nu uitzoeken welke interne toestanden ze nu zo kan generaliseren dat je van een specifieke strategie naar het niveau van een techniek gaat. Je generalisaties ga je vervolgens uitproberen op vrijwillige proefkonijnen. Als er zaken niet werken, dan pas je e.e.a. aan om te zorgen dat het wel werkt. Net zolang totdat je een gegeneraliseerde vorm gevonden hebt die voor veel mensen goed werkt. Je hebt nu een nieuwe techniek uitgevonden of een nieuw model bedacht. Tijd om er je eigen naam aan te geven en het door te geven aan andere mensen.

Op die manier creëer je bijvoorbeeld je eigen programma om af te vallen.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.


Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA