Dreig je de verleiding niet te kunnen weerstaan om (bijvoorbeeld) te snoepen? Het blijkt vrij eenvoudig te zijn om je wilskracht sterker te maken.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het aanspannen van spieren op het moment van het dilemma een positieve invloed heeft op de wilskracht. Hierbij blijkt het niet uit te maken welke spieren worden aangespannen.

Verschillende deelnemers aan een uitgebreid onderzoek werden voor verschillende soorten dilemma’s gesteld. Zo werd een groep geconfronteerd met het dilemma om pijn te accepteren voor een beloning, bijvoorbeeld door een vies maar gezond drankje te drinken. Een andere groep werd gevraagd schokkende beelden te bekijken om informatie te verzamelen om geld te kunnen doneren. Nog een andere groep werd verleid om lekker, maar niet zo gezond voedsel te eten.

Er werd onderzocht of de deelnemers door hun spieren te spannen beter met de dilemma’s overweg konden. Dit bleek zo te zijn. Door het aanspannen van spieren waren de deelnemers beter in staat de pijn te verdragen, de schokkende beelden te bekijken of het niet zo gezonde voedsel te laten liggen.

Alleen wanneer iemand echt niet wil, bijvoorbeeld wanneer iemand echt geen zin heeft om gezond te eten, heeft het aanspannen van spieren geen invloed (dus de persoon zal dan toch voor het lekkere, maar ongezonde voedsel kiezen). Dus de keuze moet wel enigszins in het verlengde liggen van iemands doelen. Bovendien blijkt dat het aanspannen van de spieren alleen de wilskracht versterkt wanneer het op het moment van de keuze wordt gedaan. Dus je spieren aanspannen voordat je bij de schappen met snoep aankomt, heeft geen zin wanneer je de verleiding van snoepgoed wilt weerstaan.

Het resultaat van dit onderzoek is een voorbeeld van hoe nauw verbonden met elkaar lichaam en geest zijn.


Bron: Natural News

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry