Ofschoon cafeïne wereldwijd de meest gebruikte psychoactieve drugs is, begint de medische wetenschap pas sinds relatief kort in te zien dat de stof gunstige effecten heeft op het functioneren van het brein.

Epidemiologisch onderzoek komt met steeds meer bewijs dat cafeïne beschermt tegen de achteruitgang van de cognitieve functies van het brein door de ziekte van Alzheimer. Een team van wetenschappers uit verschillende onderzoeksgebieden hebben samengewerkt om dit bewijs te verstevigen. Zo zijn er studies gedaan naar de moleculaire eigenschappen van cafeïne, de neurofysiologische veranderingen en aanpassingen, en de mogelijke mechanismen achter het gedrag en de beschermende effecten van cafeïne in het brein.

Conclusies uit epidemiologische onderzoeken zijn getoetst met dierproeven. Zo zijn er aanwijzingen gevonden dat cafeïne het ontstaan van de ziekten van Alzheimer en van Parkinson voorkomt. Ook lijkt een regelmatige consumptie van kleine hoeveelheden cafeïne de cognitieve achteruitgang als gevolg van ouderdom te voorkomen.

Cafeïne lijkt ook een positief effect te hebben op de stemming van mensen. Dit is van belang bij de ziekte van Alzheimer. Eén van de complicaties bij deze ziekte is depressiviteit. Met behulp van cafeïne kan hun stemming worden genormaliseerd.


Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry