Over het woordgebruik kan ik het volgende zeggen. Soms reageren mensen emotioneel op een bepaald woord. Dat is natuurlijk nooit de schuld van het woord zelf. Wat er dan aan de hand is dat mensen het woord koppelen aan een bepaalde negatieve emotie die vaak gebaseerd is op een nare gebeurtenis uit het verleden. In mijn visie heeft het dan meer zin om te zorgen dat die emotionele lading opgelost wordt, dan dat je je woordgebruik aan past. Mijn term voor deze situatie is dat iemand nog te veel gehypnotiseerd is door het woord.

Je kan woorden als gereedschappen zien die een bepaald effect opwekken. Omdat elk woord gereedschap is, is het ook goed om elk woord te gebruiken, want er is altijd wel een situatie waarin precies dat woord het juiste effect heeft. Het is dus onzinnig om sommige woorden in de ban te doen om dat ze niet goed werken of slecht zouden zijn. Sommige trainers leren mensen bijvoorbeeld om nooit "nooit" te zeggen of nooit "waarom" te gebruiken. Dat is onzinnig omdat het maar woorden zijn.

Dat betekent overigens allerminst dat je onverschillig moet zijn over de woorden die je gebruikt. Waar het aan de ene kant ongezond is als iemand te emotioneel reageert op een woord, is het aan de andere kant ook ongezond als woorden iemand niets meer doen. Want in dat laatste geval gebruikt iemand het woord wel, maar verlies het zijn functie en dan is het woord als gereedschap kapot. De kunst is om precies de gulden middenweg te vinden en te weinig geraakt te woorden dat er emotie bij komen kijken en nog genoeg erbij voelt zodat het woord ook zijn werk kan doen.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.