Bij The Society of NLP, de eerste en oudste club van NLPers wereldwijd en de enige die erkend wordt door de grondlegger van NLP, Richard Bandler, worden de volgende niveaus onderscheidden:

NLP Practitioner
NLP Master Practitioner
NLP Trainer
NLP Master Trainer

Verder zijn er enkele specialisaties zoals bijvoorbeeld NLP coach, NHR of DHE, maar dat zijn geen aparte niveaus. Richard Bandler laat het opleiden tot NLP Practitioner en NLP Master Practitioner ook over aan door hem getrainde NLP Trainers. Deze NLP Trainers mogen echter niet zelf nieuwe NLP Trainers opleiden omdat Richard al zijn trainers zelf opgeleid wil hebben. Er is geen formele manier om NLP Master Trainer te worden. Alleen wanneer je Richard Bandler opvalt, krijg je de kans om NLP Master Trainer te worden. Dat opvallen kan dan wel om verschillende redenen zijn zoals bijvoorbeeld een goede toevoeging aan NLP of zoals in mijn geval het consistent opleiden van mensen die op hun beurt NLP weer goed in de vingers hebben. Mede doordat de door mij opgeleide NLP Trainers in Nederland zelf ook weer zulke goede resultaten behalen, ben ik tot NLP Master Trainer gecertificeerd.

In de jaren tachtig zijn er een groot aantal mensen geweest die het niet konden verkroppen dat het NLP Master Trainer certificaat aan hen voorbij ging en dat zij daar geen uitzicht op hadden. Zij hebben zich toen losgemaakt van Richard Bandler en hebben zichzelf tot NLP Master Trainer benoemd en hun eigen certificaat uitgeprint. Het gevolg is dat er nu veel NLP Master Trainers zijn waar de kwaliteit vaak twijfelachtig van is. Vandaar dat het ook zo belangrijk is om als Licensed NLP Master Trainer benoemd te worden door Richard Bandler zelf omdat daar de meeste waarde aan gehecht wordt.

Wereldwijd worden er het ene jaar helemaal geen Master Trainers gecertificeerd en het andere jaar hooguit enkele die op één hand te tellen zijn. Ik gok dat er wereldwijd zo'n 150 Licensed NLP Master Trainers zijn waarvan slechts de helft ook een opleiding geeft. Wat dat betreft is het dus een zeldzaamheid. Overigens zij er ook wel weer kwaliteitsverschillen tussen NLP Master Trainers en soms ben je zelfs beter af met een NLP Trainer. Wat dat betreft is het altijd zaak om goed uit te zoeken van wie je NLP leert, kennis te maken en op je eigen indruk af te gaan in plaats van blind op een certificering af te gaan.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.