Tijdens de ontwikkeling van het brein, waarbij neuronen verbindingen met elkaar maken, worden regelmatig fouten gemaakt die later hersteld worden.

Neuronale netwerken zijn heel specifiek gevormd. De neuronen kunnen niet zomaar met alle neuronen in de buurt een verbinding maken om een optimaal netwerk te creëren. Een recent onderzoek toont aan dat neuronen in het cerebellum, een gebied in het brein verantwoordelijk voor fijne motoriek, ook verbindingen leggen met verkeerde neuronen en dat deze foute verbindingen binnen een week weer verdwijnen. De onderzoekers ontdekten dat de proteïne BMP4 verantwoordelijk is voor de stabiliteit en het verwijderen van neuronale verbindingen. Dit is opvallend, omdat men tot nu toe heeft aangenomen dat BMP4 alleen betrokken was bij de specialisatie van cellen tijdens osteogenese (vorming van beenderen).

Als deze ongeschikte verbindingen intact blijven, kan dat aanzienlijke verstoringen veroorzaken in het brein. De betrokken wetenschappers denken dat bijvoorbeeld autisme een mogelijk resultaat hiervan is. Vervolgonderzoek moet meer inzicht geven in de vraag wat de functie is van het maken van de verkeerde verbindingen tijdens de ontwikkeling van het brein. Tevens wil men onderzoeken wat de potentiële gevolgen zijn van verkeerde verbindingen voor neurologische afwijkingen zoals autisme, schizofrenie en epilepsie.

Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry