Ons brein verkleint de hoeveelheid visuele data vanuit het netvlies om de informatie te kunnen verwerken.

Een volledige verzameling aan pixelwaarden die samen een beeld vormen, neemt teveel geheugenruimte in beslag. In de computerwereld is de oplossing gevonden door bestandsformaten te ontwikkelen als ‘.jpg’ en ‘.png’. Het brein kampt met een vergelijkbaar probleem. Beelden opgevangen door de lichtgevoelige cellen in de retina zijn eigenlijk ‘te groot’ voor het brein om te verwerken. De netwerken aan neuronen in de hersenen zijn niet snel genoeg en bieden niet genoeg capaciteit om een leven lang zoveel gedetailleerde informatie te verwerken en op te slaan. Een recente studie toont aan met behulp van een computerrekenmodel hoe het brein mogelijk de visuele informatie comprimeert tot alleen de meest essentiële informatie.

Visuele informatie dat vanuit de retina de hersenen ingestuurd wordt, gaat langs verschillende lagen neuronen. Elke laag let op bepaalde aspecten in het beeld. Het brein heeft een mogelijkheid gevonden om de informatie efficiënt te verwerken door per laag niet alle neuronen actief te laten reageren. Hierdoor is het brein in staat onderscheid te maken tussen verschillende details en tegelijk energie te besparen, omdat niet alle neuronen actief zijn.

Onze computers van tegenwoordig kunnen heel veel, maar ons brein is op meerdere vlakken nog steeds de beste ‘computer’. In ieder geval op dit moment lijkt het brein de beste compressie-algoritme te zijn.

Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry