EMDR is inderdaad een techniek die van hetzelfde breinproces gebruikt maakt als NLP, namelijk het verstoren van een negatief patroon door het brein te voorzien van verwarrende informatie. Bij EMDR zijn dat geluidssignalen en bewegingen voor de ogen. Omdat NLP een meta-discipline is waarmee je excellent gedrag in kaart kan brengen en EMDR op zijn tijd prima te gebruiken is heeft de NLP trainer Garner Thomson er een NLP versie van gemaakt genaamd Full Sensory Scramble (NLPers hebben de neiging om alles een eigen naam te geven).

Ik vind EMDR wel minder elegant dan NLP. NLP werkt vaak effectiever en sneller. Het is prima om dit zonder therapeut te doen. Een NLP coach volstaat. Het idee dat de werking van het brein voorbehouden is aan een speciale groep is onzin. We hebben allemaal een brein en we mogen allemaal ons brein gebruiken zoals we willen. Het enige dat een NLP coach doet is praten, vandaar dat het Neuro-Linguïstisch Programmeren is.

Overigens is EMDR wel door NLP te optimaliseren. Het in gedachten houden en herbeleven van een traumatische ervaring tijdens EMDR is onverstandig. In principe zet dat het probleem alleen maar vaster aan. Gelukkig is de verstoring ervan effectief genoeg zodat EMDR werkt, maar met wat NLP inzichten is de procedure te verbeteren. Zo is het veel beter om het trauma van achter naar voren te beleven. Dat zorgt voor extra verstoring en minder kans dat het probleem vaster komt te zitten. Verder is het goed om het trauma in zwart/wit te beleven in plaats van kleur om dezelfde redenen. Tenslotte is het beter om circusmuziek te gebruiken in plaats van zoemgeluiden. Dan zal blijken dat de bewegingen voor de ogen relatief overbodig zijn, en ben je uitgekomen op een NLP techniek die al meer dan veertig jaar gebruikt wordt: de zwart/wit terugspoeltechniek die in de volgende video uitgelegd wordt voor het gebruik bij trauma's:Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:
Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.