Mensen die mediteren geven vaker aan dat ze ontspannen zijn en een gevoel van rust ervaren. In de wetenschap worden steeds meer bewijzen gevonden dat dit het gevolg is van fysiologische veranderingen in het brein als gevolg van het mediteren.

Mediteren wordt vaak geassocieerd met het ervaren van rust en ontspanning, maar ook met cognitieve en psychologische verbeteringen. Met behulp van hersenscans zijn wetenschappers in staat om de structuur van het brein te onderzoeken om te zien of deze voordelen zich ook op fysiologisch vlak uiten.

Er zijn inmiddels een aantal studies gedaan die aantonen dat er structurele verschillen zijn tussen de breinen van mensen die al lange tijd mediteren en mensen die dat niet doen. Ook een recent onderzoek toont duidelijke verschillen aan. 16 proefpersonen moesten 8 weken lang een mindfulness meditatie training volgen. Van tevoren werden hun hersenen gescand. Tevens werden de hersenen van een controlegroep gescand. Na de 8 weken werden de hersenen van alle deelnemers opnieuw gescand. Bij de mensen die hadden gemediteerd was duidelijk te zien dat de structuur van een aantal hersendelen was veranderd, waaronder de hippocampus (belangrijk voor leren en het geheugen), structuren geassocieerd met zelfbewustzijn, compassie en introspectie, en de amygdala (die een rol speelt bij angst en stress).

Onze hersenen zijn plastisch – ze kunnen veranderen – en mediteren lijkt een positief effect te hebben. Neurowetenschappers raken er steeds meer van overtuigd dat mediteren niet alleen algemeen gezond is, maar ook dat het kan helpen bij mentale aandoeningen als post-traumatisch-stress stoornis.

Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry