Puzzels oplossen vereist een creatief proces in je brein en het blijkt dat de mentale staat waarin je brein verkeert wanneer het aan het puzzelen is, veel overeenkomsten heeft met de staat die te maken heeft met humor.

Het oplossen van puzzels, zoals kruiswoordraadsels en sudoku, geeft een (licht) euforisch gevoel veroorzaakt door dopamine dat vrij komt op het moment dat je de puzzel hebt opgelost. Voorheen werd gedacht dat het plezier dat mensen beleven aan het maken van puzzels alleen te maken heeft met deze dopamine beloning. Recent onderzoek lijkt aan te tonen dat de hele periode van het zoeken naar de oplossingen je brein in een positieve mentale staat brengt. Dit kan ook een verklaring zijn voor het plezier dat mensen aan puzzelen beleven.

Bij het puzzelen is het brein het probleem en de mogelijke oplossingen aan het analyseren. Sommige puzzels zijn met behulp van een goede analyse prima op te lossen. Echter, hoe moeilijker de puzzel, hoe moeilijker dit is. Creatieve ingevingen kunnen in dit soort gevallen uitkomst bieden. Een plotseling inzicht kan het kwartje doen laten vallen en je kunt weer verder in de puzzel. Om dergelijke creatieve ingevingen te krijgen moet je brein wel in een open staat verkeren waardoor het, voornamelijk op onbewust niveau, beter en meer verbanden kan zoeken.

Nu blijkt dat deze open staat veel lijkt op de staat die het brein heeft wanneer het bezig is met humor. Tijdens een proef moesten deelnemers eerst een humoristisch fragment, een eng fragment of een saai fragment van een video opname bekijken en daarna moesten ze een puzzel oplossen. De deelnemers die het humoristische fragment hadden gezien, bleken beduidend beter de puzzel op te kunnen lossen dan de andere deelnemers. Neurologen vermoeden dat de positieve mentale staat van humor de drempel van het brein verlaagt om zwakkere en vagere verbanden op te merken. Ook met hersenscans kunnen neurologen aantonen dat de staat van het brein wanneer het bezig is met puzzelen veel overeenkomsten heeft met een positieve staat, zoals die van humor.

Interessant is dat de positieve mentale staat van het brein mensen niet alleen in staat stelt zwakkere verbanden op te merken, mensen zijn meer in het algemeen opmerkzamer naar hun omgeving toe. Ze blijken meer te zien en meer te horen. Een positieve mentale staat van het brein zorgt er dus voor dat je creatiever wordt en je wordt scherper naar je omgeving toe.


Bron: NY Times

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry