Een nieuwe manier om hersenscans te maken en te interpreteren zou verslaafden kunnen helpen hun verlangens onder controle te krijgen.

De nieuwe techniek zou mensen kunnen helpen bij het trainen van het brein om op die manier nadelige hersenactiviteiten, zoals de activiteiten die optreden tijdens een verslaving, onder controle te krijgen.

De wetenschap heeft nog wel een lange weg te gaan. Op basis van de huidige kennis van neurologie kunnen onderzoekers zich slechts richten op een deel van het brein. Het probleem hiervan is dat bij een bepaalde functie (zoals het onder controle krijgen van verlangens) meerdere hersendelen betrokken kunnen zijn. De kans bestaat dus dat cruciale hersendelen die bij een bepaald proces betrokken zijn, over het hoofd worden gezien. Een bijkomend probleem is dat de activiteit van de hersenen in zijn geheel uit het oog verloren raakt wanneer men alleen maar naar een beperkt deel van het brein kan kijken. Hierdoor is het moeilijk overzicht te houden over de activiteit van het brein in zijn geheel.

Om dit op te vangen is er een nieuwe methode ontwikkeld en de resultaten van de proeven zijn veelbelovend. Bij één van de proeven hebben onderzoekers gewerkt met 14 proefpersonen, waarvan 11 controle personen en 3 cocaïne verslaafden. Door middel van een gedachten experiment dat met fMRI hersenscans direct gevolgd werd en waarbij een bepaalde feedbacktechniek werd gebruikt, werden alle 14 personen geleerd om met hun gedachten een cursor op een scherm op en neer te bewegen. Zowel de controle personen als de verslaafden waren in staat om binnen vijf minuten hun brein zo te trainen dat ze deze bepaalde mentale staat (het op en neer kunnen bewegen van de cursor) konden bereiken.

Het idee achter het op en neer bewegen van de cursor is dat verschillende hersendelen actief worden bij verschillende soorten gedachten. Een hersenscan kan op een scherm laten zien welk hersendeel actief is (dat is het deel van het brein dat op het scherm oplicht). Als je aan bijvoorbeeld tennis denkt, zal het deel van het brein dat te maken heeft met motoriek actief worden. Wanneer je aan rondlopen door je eigen huis denkt, zal het deel van het brein dat te maken heeft met navigatie actief worden. Als je vervolgens denken aan sport met de feedbacktechniek koppelt aan de opwaartse beweging van de cursor en tevens denken aan wandelen in je huis aan de neerwaartse, leer je je brein onderscheid te maken tussen deze twee bewegingen en de hersenactiviteit die daarbij nodig is.

De proef met de verslaafden laat onder andere zien dat de verslaafden (die moeite hebben met controle krijgen over hun verlangens) normaal in staat waren controle te krijgen over non-emotionele taken. Dit bevestigt wat al door eerdere studies wordt gesuggereerd: De cognitieve controle problemen van verslaafden staat los van hun denken in het algemeen. De problemen hebben alleen te maken met emotioneel geladen gedachten, zoals verlangens.

Ontwikkelingen in de neurologie en de technologie moeten wetenschappers in de toekomst in staat stellen de verschillende hersendelen te onderscheiden waardoor gerichte breintrainingen opgezet kunnen worden. Er zijn al successen geboekt. Zo hebben onderzoekers met behulp van de techniek mensen geleerd om chronische pijn of depressies onder controle te krijgen. Nu proberen de onderzoekers of vergelijkbare methoden verslaafden kunnen helpen met afkicken.

Deze en andere experimenten tonen aan dat het mogelijk is om het brein gericht te trainen. Mensen zijn in staat de activiteit van hun eigen hersenen (in ieder geval tot op zekere hoogte) onder controle te krijgen.


Bron: Technology Review

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry