Wetenschappers hebben ontdekt hoe de hersensignalen van bepaalde woorden eruit zien in het menselijk brein.

De onderzoekers werkten met één proefpersoon. De man had last van zware epileptische aanvallen en moest daarvoor aan zijn brein geopereerd worden. Voor deze operatie moest een deel van de schedel gelicht worden. Met instemming van de man konden de onderzoekers (tegelijk met het originele doel van de operatie) een proef doen door nieuw ontwikkelde experimentele microelectroden op twee plekken van het brein te plaatsen die te maken hebben met spraak en taal. De twee plekken van het brein waren respectievelijk het deel dat de motoriek controleert van mond, lippen, tong en gezicht en het deel dat verband heeft met het begrijpen van taal.

De patient werd telkens gevraagd een woord te lezen op een kaart. De onderzoekers hadden in totaal 10 woorden uitgekozen en ze hadden specifieke woorden uitgekozen die bruikbaar zijn tijdens een behandeling: ja, nee, honger, dorst, warm, koud, hallo, tot ziens, meer en minder (maar dan de Engelse equivalenten hiervan).

De technologie is nog niet voldoende ontwikkeld om zuivere resultaten te kunnen bieden, echter met dit experiment zijn belangrijke stappen gezet. Wat de experimentele microelectroden waar konden nemen, was voldoende om te kunnen concluderen dat elk woord specifieke signalen in de hersenen veroorzaakt. Als de technologie verder kan worden ontwikkeld, betekent dit dat in de toekomst makkelijker met bijvoorbeeld volledig verlamde patiënten gecommuniceerd kan worden. Zo zijn mensen met het zogenaamde locked-in-syndroom wel in staat om normaal hun hersenen te gebruiken, maar door hun verlamming zijn ze niet in staat te communiceren. Als de artsen en familie en vrienden gebruik kunnen maken van een apparaat dat hersensignalen kan herkennen die woorden betekenen, wordt het toch mogelijk te communiceren.

Deze resultaten zijn slechts een begin en ze roepen ook weer meer vragen op. Zo ontdekten de onderzoekers dat de signalen van het motorische deel duidelijker waren dan van het deel dat te maken heeft met het begrip van taal. Blijkbaar speelt dit laatste deel toch een andere rol in het denkproces met betrekking tot het vormen van woorden.

De volgende stap is het verbeteren van de technologie, waardoor de hersensignalen beter waargenomen kunnen worden en waardoor er tevens meer woorden onderzocht kunnen worden.


Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry