Onderzoek naar het ‘herprogrammeren’ van cellen is al een tijd in ontwikkeling. Het is wetenschappers recentelijk gelukt vetcellen te veranderen in bruikbare stamcellen.

Een volwassen cel kan niet meer specialiseren. Een vetcel is een vetcel, een spiercel is een spiercel. Stamcellen, echter, kunnen nog veranderen in elke willekeurige celsoort: vetcel, spiercel, zenuwcel, levercel enzovoorts. Als er in het lichaam een beschadiging of afwijking aanwezig is, moet het mogelijk zijn om die beschadigde of afwijkende cellen te verwijderen en te vervangen met gezond weefsel. Dit gebeurt al bij bijvoorbeeld orgaantransplantatie. Echter, weefsel van buiten het lichaam wordt vaak niet zomaar geaccepteerd door het lichaam. De vreemde cellen worden afgestoten. Lichaamseigen cellen, daarentegen, worden sneller geaccepteerd.

Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn lichaamseigen stamcellen nodig. De stamcellen kunnen namelijk gekweekt worden en gestimuleerd worden zich te specialiseren in bepaalde gewenste cellen, waardoor gezond nieuw weefsel gemaakt kan worden. Hierdoor ontstaat er een goede en lichaamseigen vervanging van het beschadigde of afwijkende weefsel.

Het probleem van de stamcellen is echter dat ze moeilijk te verkrijgen zijn. Een volwassen mens heeft nauwelijks meer stamcellen en de stamcellen die hij wel heeft, zijn moeilijk te bereiken (onder andere in de hersenen zit een moeilijk bereikbaar gebied waar nog stamcellen zitten, bijvoorbeeld).

Vandaar dat wetenschappers op zoek zijn naar een manier om makkelijk te bereiken volwassen cellen te veranderen, waardoor de cellen de mogelijkheden van stamcellen (weer) krijgen of op zijn minst benaderen. In het onderzoek naar deze mogelijkheden worden successen geboekt. Zo is het wetenschappers gelukt om bepaalde vetcellen van volwassen laboratoriummuizen zodanig te veranderen dat de cellen weer kunnen gaan specialiseren en veranderen in andere cellen. De vetcellen kunnen niet veranderen in alle verschillende soorten cellen van het lichaam, maar wel in meerdere soorten. Men probeert nu meer cellen te vinden die wel in andere soorten kunnen veranderen.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat behandeling met behulp van stamcellen enorm veel potentie heeft in de geneeskunde.


Bron: Eurekalert

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry