Het zal wellicht nog tientallen jaren duren, maar in de toekomst zullen robots op nanoformaat in ons lichaam ziekten en beschadigingen aan kunnen pakken.

In principe is een robot een machine die zijn omgeving kan waarnemen en daarop kan reageren (het maakt beslissingen en handelt daarnaar). Wetenschappers ontdekken steeds meer mogelijkheden om een dergelijke machine te bouwen bestaande uit niet meer dan een aantal moleculen. Ook dit formaat robot is te programmeren om zijn omgeving waar te kunnen nemen en daarop te kunnen reageren. Het grote voordeel van robotica is dat robots hun taken zelfstandig kunnen uitvoeren zonder dat mensen hoeven in te grijpen.

Op dit moment stuiten wetenschappers nog op een groot praktisch probleem. Bij normale robots zorgt een interne computer voor de aansturing van de mogelijkheden waar de robot over beschikt. Echter, hoe programmeer je een molecuul? Een molecuul is veel te klein om zoveel informatie te bevatten.

Een recent onderzoek heeft met onder andere dit vraagstuk geëxperimenteerd. Wetenschappers zorgden dat de omgeving van de moleculaire robot de informatie bevatte waardoor het wist wat het moest doen. De omgeving werd als het ware geprogrammeerd in plaats van de robot zelf. De robot opgebouwd uit DNA strengen volgde op deze manier de informatie alsof het een spoor broodkruimels volgde. Met behulp van een atoomkrachtmicroscoop konden de wetenschappers zien hoe verschillende robots zelfstandig verschillende voorgeprogrammeerde routes volgden.

De ontdekkingen en ontwikkelingen op het gebied van moleculaire robotica laten heel veel mogelijkheden zien, ook al is het grootste deel voorlopig nog alleen in theorie. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat op deze manier robots te maken zijn die een vracht kunnen meenemen, zoals medicatie, en deze vracht op exact de juiste plek kunnen afleveren. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld kwaadaardig weefsel heel gericht aanvallen. Ook moeten ze in staat kunnen zijn om moleculaire structuren te bouwen of te herstellen, waardoor ze bijvoorbeeld weefsel in het lichaam kunnen helpen gezond te worden. Als het lukt om de robots samen te laten werken, moeten grotere ‘projecten’ in het lichaam aan te pakken zijn. De robots zijn waarschijnlijk zelfs zo te programmeren dat ze zichzelf repareren wanneer ze stuk gaan. Verschillende wetenschappers denken dat dit haalbaar is binnen 100 jaar.


Bron: Caltech

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry