Wetenschappers hebben ontdekt dat bewegingen van de hand geregistreerd kunnen worden door electroencephalography (EEG). Dit suggereert dat mechanische protheses met gedachten bewogen kunnen worden.

Tot nu toe was aangenomen dat de elektrische signalen in de hersenen die het bewegen van een hand veroorzaken te zwak waren om waargenomen te kunnen worden door elektrodes op het hoofd. Een nieuwe studie heeft echter aangetoond dat het wel kan.

Vrijwilligers werden gevraagd hun handen in de ruimte te bewegen, terwijl de activiteit van hun hersenen werd gemeten. Hun handen waren verbonden aan bewegingssensoren. Met behulp van een rekenmodel in de computer konden de gegevens van de EEG en de bewegingssensoren gecombineerd worden. Alle gegevens waaronder ook de plaats in de ruimte en de snelheid van bewegen konden worden verwerkt, waardoor de onderzoekers konden meten welk signaal van de hersenen wat voor soort beweging van de hand als gevolg had.

Als sensoren de activiteit van de hersenen bij het bewegen van de handen kunnen meten, zou het ook mogelijk moeten kunnen zijn om de signalen te gebruiken om een robothand te besturen. Op dit moment worden al geïmplanteerde elektrodes gebruikt om robotprotheses en computercursors te besturen. Echter, EEG is minder ingrijpend voor de patiënt en minder duur dan geïmplanteerde elektrodes.


Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry