Cellen van mensen met een verouderingsziekte kunnen ‘verjongen’ met behulp van stamceltechnologie. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de huidcellen van mensen met een verouderingsziekte worden teruggebracht tot een meer embryonale staat, de moleculaire afwijking in die cellen wordt overwonnen.

Het voortijdige verouderen wordt veroorzaakt door ongewoon korte telomeren in de cellen. Telomeren zijn stukken DNA die korter worden bij elke celdeling. Dit gebeurt ook bij gezonde mensen. Wanneer stamcellen zich gaan differentiëren en specialiseren naar bijvoorbeeld huidcellen, bloedcellen of spiercellen, dan worden de telomeren bij elke deling korter, waardoor de levensduur van de cel wordt beperkt.

Het is wetenschappers gelukt om de huidcellen te ‘herprogrammeren’ met behulp van stamceltechnologie waardoor de telomeren langer werden. Bij het herprogrammeer proces wordt het telomerase enzym geactiveerd wat verantwoordelijk is voor het onderhoud van telomeren. Telomerase is het meest actief in stamcellen, waardoor deze cellen de lengte van hun telomeren kunnen onderhouden, zodat ze zonder nadelige consequenties kunnen delen. Het was al langer bekend dat herprogrammeren van cellen van gezonde mensen de telomeren deed verlengen, maar tot nu toe was nog niet zeker of dit ook gold voor cellen met afwijkende telomerase.

De vindingen van het onderzoek bevestigen dat het vergroten van de activiteit van het telomerase enzym patiënten met een verouderingsziekte zou kunnen helpen. De studie biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het onderzoek naar telomerase. Het enzym is namelijk zeer interessant voor wetenschappers die veroudering en kanker onderzoeken: het korter worden van de telomeren door de jaren heen wordt in verband gebracht met het ouder worden en de abnormale activiteit van telomerase in kankercellen zorgt ervoor dat die cellen ongecontroleerd kunnen delen.

Het defect in het telomerase enzym wordt onderdrukt of overheerst tijdens het herprogrammeren. Dit verklaart tevens waarom patiënten met een verouderingsziekte het nog vrij goed doen op jonge leeftijd. Hun cellen hebben weliswaar die afwijking, maar de afwijking komt pas het sterkst tot uiting wanneer de cellen zich hebben gespecialiseerd.

De ontdekkingen zijn een vroeg voorbeeld van het potentieel van het herprogrammeren van cellen. De herprogrammeertechniek, waarbij genetische manipulatie of chemicaliën wordt gebruikt om genen te activeren die normaal alleen in embryonische cellen actief zijn, stelt wetenschappers in staat om stamcellen te creëren uit mensen met verschillende ziekten. Men hoopt dat het differentiëren van deze cellen in de celtypen die beïnvloed zijn door de ziekte, het mogelijk maakt voor de wetenschappers om het moleculaire mechanisme dat ‘het ziek worden’ veroorzaakt te bestuderen.

Vervolgonderzoek zou inzicht kunnen verschaffen in wat de invloed is van de leeftijd of telomeerstatus van een cel op het ontstaan van een ziekte. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of cellen van mensen met leeftijdgerelateerde ziekten, zoals Parkinson of Alzheimer, na het herprogrammeren direct de ziekteverschijnselen weer zullen gaan vertonen of dat deze cellen eerst opnieuw moeten verouderen – waarbij ze een aantal keer gaan delen – voordat de ziekteverschijnselen tot uiting beginnen te komen.

Bron: Technology Review

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry