Een persoonsgebonden bloedtest die het DNA van tumoren kan identificeren zou de eerste stap kunnen zijn van de langverwachte revolutie in de manier waarop kanker wordt behandeld.

Op de korte termijn zou de test gebruikt kunnen worden om het ontstaan van kanker op te merken voordat tumoren beginnen te groeien. Hierdoor zou een behandeling in een vroeger stadium begonnen kunnen worden. De test neemt genetische veranderingen waar die kanker cellen van gezonde cellen onderscheiden. Op de langere termijn zou het mogelijk moeten zijn meer persoonsgebonden behandelmethoden van kanker te ontwikkelen, daar de genetische constructie van kanker per individu verschilt.

Op dit moment worden kankersoorten al geclassificeerd aan de hand van een aantal specifieke genen die geactiveerd worden door de ziekte. Deze kennis wordt vervolgens gebruikt om de behandelwijze daar op aan te passen. Bijvoorbeeld, borstkankersoorten worden onderverdeeld in de soorten die op hun oppervlak oestrogeen receptoren uitdrukken (waardoor zij vatbaar zijn voor de drugs tamoxifen), en de soorten die dat niet doen. Ook zijn er genen geïdentificeerd die kunnen voorspellen of een kankersoort resistent is tegen radiotherapie en bepaalde medicatie. Verder kan men agressieve van niet agressieve subtypen onderscheiden afhankelijk van de genetische opbouw. Deze voorkennis is cruciaal bij het bepalen van de behandelmethode.

Maar dit is nog maar het begin. In de toekomst zullen praktisch alle kankersoorten kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van hun genetische samenstelling en ontwikkeling in plaats van dat men moet wachten tot de kanker zich als een tumor ergens in het lichaam heeft gemanifesteerd. En omdat kanker muteert terwijl het groeit, moet het mogelijk kunnen zijn om deze veranderingen bij te houden en de behandeling daarop aan te passen.

Een nieuw ontwikkelde bloedtest is een belangrijke stap in deze richting. De echte doorbraak zal komen wanneer het mogelijk wordt om waar te nemen hoe tumoren over de tijd veranderen in plaats van tijdig opmerken dat ze weer terug zijn. Dan zal de revolutie in de ontwikkeling van behandelmethoden van kanker compleet zijn, want dan zal het mogelijk worden om ruim op tijd de meest effectieve medicatiecombinaties samen te stellen afgestemd op de individuele patiënt – en zonder dat pijnlijke biopsies nodig zijn.

Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry