Nagenoeg overal in het lichaam staan stamcellen klaar om cellen te vervangen die verloren zijn gegaan door verwonding, ziekte en slijtage. Echter, net zoals alle cellen verouderen ook de stamcellen waardoor ze functies verliezen waardoor het lichaam steeds minder in staat is om zichzelf te herstellen.

Onderzoek lijkt aan te tonen dat de achteruitgang van stamcellen door veroudering om te keren is. Het bleek dat bij oude muizen die meerdere weken bloed van jonge muizen toegediend hadden gekregen, de stamcellen in het beenmerg zich weer ‘jong’ gingen gedragen. Welke factoren in het bloed zorgen voor de ‘verjongingskuur’ is niet duidelijk, maar de resultaten komen overeen met resultaten van andere studies. Op grond van deze conclusies is het niet ondenkbaar dat het mogelijk wordt in de toekomst om de levensverwachting van stamcellen te verlengen, waardoor de bescherming van het lichaam tegen ziekten en aftakeling door ouderdom toe zal nemen.

Hematopoietische stamcellen, die zich in het beenmerg bevinden, zijn de bron van alle cellen in het bloed, waaronder de rode bloedcellen en de immuuncellen. Naarmate een dier ouder wordt, neemt het aantal van deze stamcellen toe, maar worden ze minder efficiënt in het regenereren van het bloedsysteem. Dit heeft als gevolg dat het immuunsysteem minder goed werkt en het dier vatbaarder wordt voor ziekten.

Voor het onderzoek zijn de bloedsystemen van paren muizen operatief aan elkaar gekoppeld. De muizen waren bijna klonen waardoor het bloed door beide lichamen werd geaccepteerd. Beide muizen waren genetisch gemarkeerd waardoor de onderzoekers konden zien welke cellen bij welke muis hoorden. Deze techniek stelt onderzoekers in staat waar te nemen wat de lange termijn effecten zijn van het bloed van het ene dier op de weefsels en organen van de ander.

Na een aantal weken waarin de bloedsystemen werden gedeeld, waren de hematopoietische stamcellen van de oudere muizen duidelijk veranderd. De stamcellen waren teruggegaan naar een jongere staat, waarin ze minder in aantal waren en waarin ze weer bijna alle bloedcellen van het bloed konden regenereren. Deze verjongde stamcellen konden ook getransplanteerd worden in andere muizen waar ze op dezelfde manier reageerden als normale getransplanteerde jonge stamcellen. De hematopoietische stamcellen van de jonge muizen bleven onveranderd. Ook bij gekoppelde muizen van dezelfde leeftijd veranderde er niets.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van het verjongen, maar de wetenschappers hebben twee belangrijke aanwijzingen gevonden. In de eerste plaats is er het verband met de cellen die bot aanmaken, osteoblasten genaamd. Deze cellen bevinden zich net zoals de hematopoietische stamcellen in het beenmerg. Het jonge bloed heeft ook een verjongend effect op de osteoblasten. In de tweede plaats is er het hormoon, IGF-1 genaamd. IGF-1 heeft invloed op het verouderingsproces van weefsels, waaronder botten en spieren. Het lijkt erop dat IGF-1 via de osteoblasten invloed heeft op de hematopoietische stamcellen. Een bijkomstige conclusie van deze studie is dan ook dat de staat van de omgeving van getransplanteerde cellen net zo belangrijk is als de staat van de getransplanteerde cellen zelf.

Over de precieze werking van het verband en van het hormoon IGF-1 in dit proces is nog veel onduidelijk, het is een complex systeem. De ontdekkingen zijn veelbelovend en zou in de toekomst kunnen leiden naar ware verjongingskuren van stamcellen waardoor het lichaam beter beschermd wordt tegen ziekten en veroudering. Bron: HHMI.org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.