Wetenschappers hebben nanodeeltjes ontwikkeld die zich kunnen hechten aan de wand van slagaders en die langzaam medicatie kunnen vrijlaten. Deze technologie biedt nieuwe mogelijkheden in de behandeling van cardiovasculaire ziekten. Het zou bijvoorbeeld een alternatief kunnen zijn voor de stents (metalen buisjes) die nu worden gebruikt.

De nanodeeltjes, ‘nanoburrs’ gedoopt, kunnen beschadigde slagaderwanden lokaliseren waarna ze zich eraan vast kunnen maken. Eenmaal vastgezet kunnen ze drugs, zoals paclitaxel, vrijlaten die het herstel van de aderwand stimuleren en die de groei van littekenweefsel helpen te voorkomen (littekenweefsel kan verstopping van de aderen veroorzaken). De technologie waarbij nanodeeltjes tumoren vinden en vernietigen, bestaat al langer, maar de nanoburrs behoren tot de eerste deeltjes die zich richten op beschadigd weefsel.

Op dit moment is de standaard behandelmethode van verstopte en beschadigde aderen het chirurgisch inbrengen van stents die de ader openhouden en die de drugs paclitaxel geleidelijk vrijlaten. De onderzoekers hopen dat hun nieuwe nanoburr in combinatie met, of zelfs in plaats van, stents gebruikt kunnen gaan worden.

De nanoburrs zijn zo ontworpen dat ze zich hechten aan het membraan in de slagaderwand dat alleen bloot komt te liggen wanneer de slagader beschadigd is. De kern van de nanoburr bevat de medicatie die geleidelijk vrij wordt gelaten. Tussen de kern en de buitenste, hechtende laag zit een laag dat de nanoburr beschermt terwijl het door het bloed reist.

Nanoburrs zijn relatief eenvoudig te maken. Bovendien wordt door het ontwerp voorkomen dat het nanodeeltje voortijdig kapot gaat en de medicatie vrijlaat in het lichaam waar het niet nodig is. Nog een voordeel van de nanoburr is dat het in de aderen geïnjecteerd kan worden, waarna het zelf de juiste plek opzoekt.

Het nadeel van stents is dat de patiënt herhaaldelijke chirurgisch invasieve injecties moet ondergaan direct op de plek waar de behandeling noodzakelijk is. Bovendien zijn sommige plekken in de slagaderen niet echt geschikt voor stents, zoals bijvoorbeeld in de buurt van vertakkingen.

Nader onderzoek is nodig om de behandelmethode te testen en te verbeteren, maar de ontwikkeling biedt veel nieuwe mogelijkheden, en niet alleen in de behandeling van cardiovasculaire ziekten. Ook voor de behandeling van tumoren kan deze technologie uitkomst bieden. Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.