Wetenschappers hebben een molecuul geïdentificeerd dat stamcellen laat weten of ze zich moeten vermenigvuldigen, zodat er meer stamcellen ontstaan, of dat ze zich moeten differentiëren in gespecialiseerde, niet-delende volwassen huidcellen.

Stamcellen zijn erg belangrijk in het lichaam. Stamcellen specialiseren zich in de cellen die het lichaam nodig heeft. Embryonische stamcellen kunnen zich nog specialiseren in elk type cel, maar er bestaan ook volwassen stamcellen. De volwassen stamcellen zijn al tot op zekere hoogte gespecialiseerd. Ze kunnen zich niet meer in alle soorten cellen specialiseren, maar alleen in een beperkt aantal. Volwassen stamcellen zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de huid, bloed en andere weefsels die constant nieuwe cellen moeten regenereren.

Huidstamcellen, bijvoorbeeld, moeten weten wanneer ze zichzelf moeten vernieuwen, door nieuwe dochterstamcellen te creëren, of wanneer ze moeten differentiëren in één van de vele gespecialiseerde (en meestal niet meer delende) huidcellen. Een vergissing in één van beide richtingen kan grote gevolgen hebben. Als teveel stamcellen zich onnodig gaan differentiëren, kan de voorraad stamcellen uitgeput raken, waardoor de huid zichzelf niet meer kan onderhouden of waardoor het geen wonden meer kan genezen. Aan de andere kant, onnodige zelfvernieuwing is de oorzaak van veel kankersoorten.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het molecuul DNMT1 helpt te voorkomen dat stamcellen zich ongecontroleerd gaan differentiëren. DNMT1 werkt als een soort geheugen voor de cel. Het molecuul helpt de stamcel zich herinneren dat het een stamcel is en dat het moet wachten met differentiëren tot het echt nodig is. Uit onderzoek is gebleken dat weefsels waarin het DNMT1 molecuul was uitgeschakeld niet lang overleefden, terwijl weefsels met werkend DNMT1 lang gezond bleven.

Wetenschappers hebben meer inzicht gekregen in hoe het differentiëren van cellen onder controle gehouden kan worden. Toch blijft het een complex proces. DNMT1 is niet het enige molecuul dat betrokken is bij celvernieuwing en celdeling, maar wetenschappers zijn beter in staat de balans te begrijpen. Dit is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van regeneratieve medicijnen. Het biedt de mogelijkheid grip te krijgen op het herstel van verwondingen of het maken van volledig nieuwe organen. Ook zou het inzicht kunnen verschaffen met betrekking tot het ontstaan van, of zelfs het voorkomen van, bepaalde kankersoorten.
Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.