Het is al lang bekend dat lichamelijke oefening als hardlopen gezond is voor het lichaam, maar nieuw onderzoek toont aan dat het ook de groei van nieuwe hersencellen stimuleert en het verbetert het geheugen en de vaardigheid om te leren.

Wetenschappers hebben de effecten van hardlopen bij muizen bestudeerd. Het bleek dat al na een paar dagen hardlopen er nieuwe cellen werden aangemaakt in die delen van het brein die te maken hebben met geheugen en herinneren.

De wetenschappers gebruikten twee groepen muizen. Eén van de groepen had een muizenrad in de kooi die de muizen op elk moment konden gebruiken, en de andere groep had dat niet. Alle muizen werden getraind om één van twee gekleurde vlakken op een computerscherm aan te raken met hun snuit. Eén van de vlakken leverde een beloning op (een klontje suiker) de andere niet. Vervolgens werd het geheugen en het leerproces van de muizen op de proef gesteld door hen testen te laten doen die op bepaalde manieren variaties waren op wat ze getraind hadden.

Het bleek dat de muizen die regelmatig renden een veel beter en preciezer geheugen hadden en sneller leerden. Uit onderzoek op het hersenweefsel bleek dat de rennende muizen meer hersencellen hadden aangemaakt in een bepaald deel van de hippocampus, wat één van de weinige gebieden in het volwassen brein is waar nog nieuwe cellen kunnen worden aangemaakt.

Deze studies borduren voort op eerder werk dat aantoont dat lichaamsbeweging het brein gezond houdt door vergroting van de synaptische plasticiteit en door de hersenen te stimuleren nieuwe cellen te produceren, een proces dat neurogenese wordt genoemd. Uit eerdere studies is al gebleken dat patiënten die lijden aan depressie een relatief lage neurogenese hebben. De neurogenese verbetert echter wanneer ze meer aan lichaamsbeweging gaan doen.

De onderzoekers weten niet zeker waarom lichamelijke activiteit de hersenen stimuleert nieuwe cellen aan te maken, maar men vermoedt dat het ligt aan de betere doorbloeding van het lichaam (en dus ook de hersenen) tijdens beweging, of het heeft te maken met het feit dat lichaamsbeweging het niveau van bepaalde hormonen verhoogt. Het zou ook kunnen liggen aan de verlaging van het niveau van het hormoon cortisol, wat geassocieerd wordt met stress. Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.