Dit is een herdruk van TIOUW Nieuwsbrief #143 donderdag 10 april 2008

Een van de briljante therapeuten die dr. Richard Bandler gebruikt heeft als groot voorbeeld was Milton Erickson. Erickson heeft hypnotherapie uitgevonden en bereikte daar veel mee bij zijn cliënten. Hij gaf echter de meeste clienten steeds dezelfde invulling van hun leven mee, namelijk zoek een partner, neem een baan, krijg kinderen en neem een hond. Oftewel huisje, boompje, beestje. Voor veel mensen werkte dat goed.

Richard Bandler is precies tegenovergesteld. Hij vindt dat je mensen de tools moet geven om zichzelf te empoweren en ze daarna vrij te laten om zelf te kiezen welke richting ze dan maar ook op willen gaan. Ik zelf zit ergens tussen deze standpunten in. Ik besef me dat voor veel mensen een partner en een baan de juiste structuur voor een zinnig leven geeft.

Toch verandert de arbeidsmarkt de laatste jaren sterk waardoor banen niet meer voor het leven zijn zoals vroeger. Door de steeds verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt gaan steeds meer mensen aan de slag als zelfstandige. Als freelancer werken geeft meer vrijheid en de beloning is meestal ook aanzienlijk hoger. Alleen heb je natuurlijk wel het ondernemersrisico. Geen klanten, geen inkomen in tegenstelling tot een vaste baan. Vandaar dat het ook niet geschikt is voor iedereen.

Maar er zijn veel mensen die, in het geval dat ze zeker wisten dat ze genoeg werk zouden binnenhalen, als zelfstandige aan de slag zouden willen gaan. Zelf heb ik ontdekt dat ik psychologisch niet meer voor een baas kan werken, dus ik moet wel ondernemen. Steeds meer mensen gaan hetzelfde doen. Alleen focussen ze primair op hun passie, op de inhoudelijke kant van hun werk dat ze meestal met liefde voor het vak uitvoeren. Ze vergeten evenwel de andere kant van ondernemen, namelijk marketing en verkoop. Zonder verkoop en marketing heb je geen gelegenheid om je passie uit te kunnen leven.

Mensen vinden soms dat ze geen verkoper zijn, of dat ze niets moeten weten van commerciële zaken. Het lijkt erop dat ze denken dat het commerciële mensen alleen maar om het geld gaat. Natuurlijk geldt dat voor een paar ondernemers., maar de meeste zelfstandigen die ik ken, die doen het niet voor het geld, maar voor de passie en de vrijheid om te doen wat ze echt leuk vinden. Echte rijkdom is zoveel meer dan geld op de bank.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.