Wetenschappers hebben een genetische aanpassing geïdentificeerd dat het verouderen bij muizen kan vertragen. De onderzoekers hebben een manier ontdekt bij muizen om de reeds bekende anti-verouderings voordelen van calorische beperking na te bootsen door het uitschakelen van een gen dat betrokken is bij een belangrijke biochemische signaalweg. Als gevolg leefden de muizen gemiddeld genomen langer en gezonder.

Het is al langer bekend van calorische beperking dat het bij een brede verscheidenheid aan organismen, van gist tot lintwormen, tot knaagdieren en primaten, de levensduur verlengt en het optreden van ouderdom gerelateerde ziekten vermindert. Precies hoe dit voedingswaardetechnisch complete, maar zeer beperkte, dieet deze voordelen oplevert is onbekend. Echter, recente studies duiden op de centrale rol van een bepaalde biochemische signaalweg, waarbij een specifieke proteïne betrokken is. Deze signaalweg fungeert als voedingssensor en het helpt organismen bij het reguleren van de metabolische reactie op de beschikbaarheid van voedingsstoffen. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat deze signaalweg ook een rol speelt bij calorische beperking.

Door te experimenteren op muizen met deze signaalweg en de functie van de specifieke proteïne hebben de onderzoekers ontdekt dat de muizen gemiddeld langer en gezonder leefden. Voornamelijk de vrouwtjes leefden langer, maar zowel de mannetjes als de vrouwtjes leefden gezonder. Ofschoon de effecten van het experiment minder sterk waren dan die van calorische beperking, waren ze wel duidelijk vergelijkbaar.

Deze en andere recente studies schijnen licht op de rol van deze bepaalde biochemische signaalweg bij het verouderingsproces. Met verdere studies hopen wetenschappers meer duidelijkheid te krijgen. Wellicht is men in de toekomst in staat om ouderdom gerelateerde ziekten beter te behandelen en zo de gemiddelde levensverwachting te verlengen. Bron: TechnologyReview

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.