Dit is een herdruk van nieuwsbrief #126 Dinsdag 27 november 2007.

Gisteravond voor het eerst van mijn leven naar een echte filmpremière geweest. In dit geval die van Kapitein Rob omdat mijn opa van moeders kant, Pieter Kuhn, de tekenaar en bedenker van Kapitein Rob is. Het is leuk om zo vanaf de zijlijn alle omzwervingen te hebben kunnen zien die een verhaal meemaakt voordat het verfilmd is. De première was in Carré en het geeft een bijzonder gevoel om te zien dat het werk van je opa in Carré vertoond wordt.

Ik heb mijn opa nooit gekend omdat hij voor mijn geboorte overleden is, maar mijn moeder verzekert mij ervan dat ik al mijn onconventionele ideeën van mijn opa moet hebben gekregen. Na het einde van de tweede wereldoorlog bedacht hij al dat mensen naar de maan gingen reizen (die hol bleek te zijn), dat men terug in de tijd kon reizen naar ons piratenrijk verleden en dat waanzinnige geleerden zouden proberen het klimaat te beïnvloeden. Niet dat ik me nu percies hier persoonlijk mee bezighoud, maar de naam The Institute of Unconventional Wisdom is wel met opzet gekozen. Mijn ervaring is dat algemeen geldende kennis meestal niet klopt.

Voor aanvang van de film had ik het met mijn moeder over het Enneagramtype van Pieter Kuhn. Nu ben ik meestal niet zo gecharmeerd om te proberen om van beroemde mensen hun type te bepalen omdat je meestal veel te weinig afweet van hoe die mensen echt in elkaar gezeten hebben. Maar in dit geval heb ik ervaring uit eerste hand van zijn dochter, mijn moeder, die overigens al weer aardig te been is getuige de trappen die ze in Carre opgestrompeld is. We kwamen er achter dat mijn opa typisch een Analist, type V was. Hij ging vooral zijn eigen gang en had een ideaal individualistisch beroep, namelijk dat van tekenaar.

Het is dan ook mooi om te zien hoe hij van kapitein Rob een type VIII de Baas gemaakt heeft. Een stoere vent die van aanpakken weet. Type VIII de Baas is nu net het ontspanningspunt van de Analist en ook het type waar de Analist de meeste sympathie voor heeft. Een voor de hand liggende keuze om de toch redelijk autobiografische kapitein Rob af te beelden als je eigen evenbeeld, maar dan in zijn kracht en ontspanning. Lekker eenzaam de zeven zeeën over zeilen ligt de Analist natuurlijk ook. Ook de precieze studie van alle zeilboten en grotere schepen verraden kenmerkend het oog van de Analist.

Mocht je kinderen hebben, dan is de kapitein Rob film aan te raden voor de komende feestdagen. Het verhaal is aangepast aan deze tijd en de doelgroep, maar tegelijkertijd is met name door het spel van Arjan Ederveen in de rol van professor Lupardi toch ook een leuke film voor volwassen. Ik heb in ieder geval genoten van het werk van mijn opa op het grote doek.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: Enneagram

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.