Dit is een herdruk van nieuwsbrief #122 oorspronkelijk verzonden op woensdag 24 oktober 2007

Er is een nieuw boekje op de markt dat “Je slimme onbewuste” heet. Ik heb het nog niet gelezen maar een van de deelnemers van de NLP Practitioner opleiding is er erg enthousiast over omdat het de wetenschappelijke grond geeft van het werk dat ik doe met het onbewustzijn. Dat is mooi. Het grootste deel van je leven wordt namelijk vormgegeven door je onbewustzijn. Desalniettemin is het woordje “onbewustzijn” geen goed Nederlands. Dat hoop ik te veranderen.

Het verschil tussen je bewustzijn en je onbewustzijn is makkelijk te maken. Al die hersencellen die ervoor zorgen dat je bewust bent, is je bewustzijn de rest is je onbewustzijn. Het meeste wat je meemaakt vindt plaats in je onbewustzijn. Jouw onbewustzijn wil niets dan alle goeds voor jou. Het is alleen gericht op overleven. Wanneer het eenmaal een manier om te overleven heeft gevonden, dan is je onbewustzijn daar zo blij mee dat ie dat gedrag blijft volhouden. Of je het nu leuk vindt of niet. Dus als je onbewustzijn jou door een moeilijke periode in je leven heeft heen gesleept door bijvoorbeeld een angstgevoel, dan houd je onbewustzijn daar aan vast.

Vandaar dat het werken met het onbewustzijn zo belangrijk is binnen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). Of het nu gaat om NLP coaching in de groepscoaching of in de opleiding, het onbewustzijn komt ruim aan bod. Sommige mensen hebben daar enige weerstand tegen, vaak ingegeven door commerciële shows rond hypnose. NLP gebruikt trance juist op een zuivere, oprechte manier om ervoor te zorgen dat je onbewustzijn het vertrouwen weer krijgt dat er ook andere, betere en meer effectieve manieren zijn om te overleven. Sterker nog, om te overleven op zo'n manier dat het leven ook weer leuk wordt, makkelijker en vol plezier. Ik was dan ook blij te zien dat alle deelnemers van de NLP opleiding zichzelf zowel positief verrasten dat zij al zo goed waren dat ze andere mensen in trance konden krijgen. Maar ook dat zij zelf konden ervaren hoe eenvoudig het is om zelf diep te ontspannen en te genieten van krachtige goede gevoelens.

Voor mij is het werken met het onbewuste de kern van NLP. Zowel door het onbewuste het vertrouwen te geven dat het ook anders goed kan gaan. Maar tegelijkertijd ook zelf het onbewuste leren te vertrouwen zodat je ook beter naar je eigen onbewuste communicatie kan leren luisteren. Want uiteindelijk weet je onbewuste veel meer over jezelf dan je voor mogelijkheid houdt. Of zoals mijn goede vriend John La Valle, de co-trainer dr. Richard Bandler placht te zeggen: “Je brein werkt sneller dan je denkt.”

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.