Dit is een herdruk van nieuwsbrief #121 oorspronkelijk verzonden op maandag 8 oktober 2007

Naast alle mensen die voor zichzelf hulp vragen om problemen rond stress, angst, depressie of woedeaanvallen, komt het ook vaak voor dat mensen vragen hoe zij een geliefde kunnen helpen. Of het nu gaat om zonen of dochters, de partner of iemand anders om wie je veel geeft. Als er echt iets aan de hand is op het geestelijk vlak, dan heb je toch een soort naar gevoel van machteloosheid. En je kan meestal ook echt weinig doen om mensen te helpen. Het beste wat je kunt doen is zorgen dat het met jou zo goed mogelijk gaat en dat je zo demonstreert dat het ook weer goed kan gaan. Ik heb hier in het verleden een artikel overgeschreven dat je hier kunt vinden: Voor Mensen die Anderen Willen Helpen

Toch is er iets wat je hier nog boven op kan doen en dat is mensen weer hoop geven. Nu weet ik dat dat vaak meteen zo evangelisch klinkt, van “er is hoop”, maar daar gaat het nu niet om. Mensen die je hoop geeft voelen zich gesterkt om er toch nog iets van te maken en daardoor gaat het weer een stukje beter met ze. Veel artsen en psychiaters zijn altijd bang om mensen valse hoop te geven en om dat te voorkomen vertellen ze maar een negatieve toekomstverwachting, die ze tot overmaat van ramp ook niet eens als “negatief” bestempelen, maar als “realistisch”.

En dat terwijl ze geen glazen bol hebben waar je de toekomst in kunnen zien. Net zo min als jij en ik er eentje hebben. Feitelijk kan niemand de toekomst voorspellen en kan je alleen maar kiezen tussen een negatieve of een positieve toekomstverwachting. Beide zijn even irreëel. Alleen de laatste is wel een stuk gezonder om te hebben. Door jouw naasten en geliefden duidelijk te maken dat dingen ook weer beter kunnen gaan, geef je ze extra kracht door ze een klein beetje hoop te geven. Het hoeft helemaal niet veel te zijn. Een klein beetje is vaak al genoeg.

Nu is het wel goed om je te realiseren dat je voorzichtig met andere mensen om moet gaan, want wanneer je mensen hoop probeert te geven word je vaak als een bemoeizuchtig iemand weggezet en dat is zonde. In het bovengenoemde artikel staan een aantal zaken waar je goed mee rekening moet houden. Hoe formuleer je zaken, hoe gedraag je jezelf en welk gevoel straal je uit. Maar de basis-boodschap dat het ook weer beter kan gaan is heel krachtig.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.