Dit is een herdruk van nieuwsbrief #108 oorspronkelijk verzonden op dinsdag 26 juni 2007

Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) is vooral bekend om alle technieken die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je grip op je emoties hebt. Zo staan de belangrijkste technieken beschreven in de gratis rapporten op tiouw.nl en mijn boek “Onbeperkt Jezelf”. De technieken zorgen ervoor dat je brein op een andere manier informatie gaat verwerken waardoor oude negatieve patronen opgebroken worden en nieuwe meer effectieve en positieve patronen gevormd worden. Hierdoor leren mensen slecht gedrag af en goed gedrag aan.
Dit proces in je hersenen kun je echter ook op een andere manier activeren. Enkel en alleen door slim taalgebruik kun je mensen stimuleren om dezelfde soort stappen te maken. Denk bijvoorbeeld maar eens aan iets wat je niet kan, maar wat je wel zou willen kunnen. Zeg tegen jezelf “Ik kan niet piano spelen” (en vul zelf iets in voor het piano spelen). Let ondertussen op hoe je dit ervaart, wat voor gedachten spelen er, wat voor beelden je voorstelt en wat voor gevoelens je hebt.

Verander deze gedachte vervolgens in het volgende: “Ik kan nog niet piano spelen” en merk wat er aan je gevoel, aan de beelden en aan je gedachten verandert. Door slechts een woordje toe te voegen verandert je innerlijke ervaring aanzienlijk. De kunst is om hierbij zo veel mogelijk in, wat ik, gewone mensentaal, noem, te spreken. De meeste mensen kennen ongetwijfeld wel een of andere expert die continue jargon spuit. Dat is de verkeerde gang van zaken. Een expert moet juist dingen in uitermate normale taal uitdrukken zodat iedereen begrijpt wat de bedoeling is.

Vandaar dat het vermogen om te improviseren en in normale taal hetzelfde te bereiken wat je normaal gesproken met een techniek doet, de crux is van de NLP Master Practitioner. Zoals zo mooi verwoord is door een van de mensen die afgelopen week met goed gevolg de opleiding voltooid heeft:

“Na de NLP Practitioner opleiding vond ik de NLP Master Practitioner bij Joost een heel goede aanvulling. Leer je in de Practitioner de basistechnieken goed te beheersen, is dat vergelijkbaar met het leren spelen van een muziekinstrument (denk ik, want dat heb ik nog nooit geleerd). In de NLP Master Practitioner ben ik de technieken nog beter gaan beheersen, en heb op creatieve wijze geleerd ze toe te passen. Ik vergelijk het met het varieren op een basisthema zoals een jazzmuzikant doet met een muziekstuk dat hij goed beheerst.”

Het grote doel van NLP is persoonlijke vrijheid. Niet alleen voor de mensen die je ermee uit de problemen helpt, maar ook voor de toepassers van NLP, namelijk dat zij op een originele, creatieve maar toch vooral gewoon menselijke manier andere mensen een betere richting in hun leven helpen vinden. Ik ben er trots op dat ik aan die ontwikkeling mag bijdragen.


Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.