Dit is een herdruk van nieuwsbrief #106 oorspronkelijk verzonden op zaterdag 8 juni 2007

Er wordt tegenwoordig veel gewag gemaakt over zogenaamde derde generatie NLP. In films zoals What the Bleep do we Know en the Secret komen tal van interessante onderwerpen aan bod. Toch denk ik dat we dichter bij huis een nog krachtiger en meer wetenschappelijk model hebben om duidelijk te maken op wat voor manier ons brein intuitief dingen oppikt, andere mensen onbewust beinvloedt en deel uitmaakt van het grotere geheel. Maar liefst enkele honderden jaren geleden kwam een Nederlandse wetenschapper al achter wat ik dan maar vierde generatie NLP noem: Entrainment, de onbekende kracht die ervoor zorgt dat systemen van klokken tot mensen op elkaar afgestemd worden.

Kijk, ik ben groot voorstander van een nuchtere aanpak. Mijn trainingen kenmerken zich door een sterke down to earth mentaliteit en daar ben ik trots op. Of het nu gaat om de toepassing van het Enneagram of NLP, steeds hanteer ik een beide benen op de grond filosofie. Toch is het duidelijk dat ons brein in staat is tot bijzondere en spiritueel te noemen ervaringen. In de oertijd werd donder en bliksem gezien alsof de goden die boos waren. Bomen, struiken en zelfs rivieren en stenen waren levende wezens.

Sinds de wetenschappelijke revolutie is de wereld minder mystiek gemaakt. Steeds meer wonderlijke gebeurtenissen worden door wetenschappers beschreven als niets meer en niets minder dan “simpele” toepassingen van natuurkundige wetten. Daar ben ik een groot voorstander van, zeker als men bijvoorbeeld het vliegtuig bouwt waarin ik naar de VS moet vliegen. Laat vliegtuigbouwers dat liever wetenschappelijk doen dan spiritueel.

Toch is er ook wat voor te zeggen om ons evolutionaire vermogen tot spiritualiteit juist niet af te zweren, maar er gebruik van te maken en ervan te genieten. Ontegenzeggelijk is het menselijk brein in staat tot dit soort prachtige ervaringen. Door zelf te leren om te kunnen switchen tussen een wetenschappelijk wereldbeeld en een magisch wereldbeeld, afhankelijk van wat je op dat moment zelf het beste uitkomt, krijg je het beste van twee werelden. Soms betekent dit dat je met een nuchtere wetenschappelijke blik kijkt en soms betekent het dat je je geniet van magische momenten.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.