Zo mijn vakantie staat voor de deur, vandaar dat ik mij afvroeg wat lijkt me nu leuk om in de vakantie te doen behalve reizen en mijn nieuwe boek afschrijven. Het antwoord is om drie workshops te geven over onderwerpen waar ik me mee bezighoud, maar die tot nu toe meestal minder sterk naar voren komen. Maar omdat het vakantietijd is en hopelijk mooi weer, wil ik het wel op voor mij een heel ontspannende manier doen. Vandaar dat het drie lezingen annex workshopjes geworden zijn op drie woensdagavonden in juli van acht uur 's avonds tot tien uur 's avonds in Centrum de Roos in Amsterdam.

Woensdag 30 juli: NLP en Magie
Vroeger had de mens een magisch beeld van de wereld. Alles had een geest, de bomen, de rivieren en de bergen. Goden lieten het donderden en bliksemen. De wereld was angstig en magisch tegelijkertijd. Om de angsten te bezweren voerden mensen rituelen uit in de hoop dat daarmee de geesten of de Goden gunstig gezind werden gestemd. Robert Anton Wilson gaat in zijn boeken nog grotendeels uit van dit magische wereldbeeld.

Vandaag de dag hebben we, mede dankzij Nietzsche, een wetenschappelijk wereldbeeld. De wereld is niet meer magisch. Alleen nog maar angstig. De wetenschap heeft ons veel welvaart gebracht en er is ook geen haar op mijn hoofd die terug zou willen naar vroeger. Toch is het interessant om te zien met wat voor soort rituelen men vroeger ervoor zorgde dat men zich beter ging voelen en dat de angst verdween. Als NLPer ben ik goed in staat om dit soort oude rituelen te modelleren en terug te brengen tot de essentie waarin het emotionele voordeel ligt dat men vroeger kreeg.

Evolutionair gezien is de mens gebouwd om te geloven. Er is te veel geloof op aarde om te veronderstellen dat geloven geen voordeel zou bieden aan mensen. Toch is geloven een beetje doen alsof iets waar is waarvan je weet dat het niet klopt. Zeker als het om magie gaat. De kunst is dan ook om de rituelen zo te modelleren dat je bij de uitvoering hiervan wel de evolutionaire voordelen krijgt, zonder dat je nu meteen het wetenschappelijke wereldbeeld zou moeten opgeven. Ik denk dat ik daar in geslaagd ben en in deze derde lezing ga ik laten zien hoe.

Wanneer je dit mee wilt maken, bestel dan een kaart met de onderstaande bestelknop. De drie zomerlezingen zijn inhoudelijk aan elkaar verbonden en de een borduurt voort op het werk van de ander. Wil je naar alle drie de zomerlezingen dan is het mogelijk om een passe-partout te bestellen. De andere twee onderwerpen zijn:

2-7-2008: NLP en RAW's Kwantum Psychologie – NLP op basis van Einsteins relativiteitstheorie en de quantum mechanica.
16-7-2008: NLP en Nietzsche – Over Nietzsche en de rol van de poëet bij het creëren van nieuwe waarden

Na je bestelling ontvang je een PDF bestand met daarin een boekenlijstje zodat je je kunt inlezen mocht je dat willen. Overigens zijn de lezingen prima te volgen zonder de boeken gelezen te hebben. Ik heb de boekenlijst ook geupload naar NLP Kring Nederland en in het NLP archief gezet.

De opname van deze bijzondere lezing staat tot je beschikking in de TIOUW Club. De opname duurt twee uur.
Categories: NLP & Enneagram trainingen, cursussen en opleidingen

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.