Zo een lange dag zit erop. Ik had geen tijd om tussendoor verslag te doen, dus ik hoop dat ik nu alles nog herinner. Zeker na het trancewerk met Richard en John. Richard begon vandaag over stotteren en dislexie, of zoals ik het graag noem: lexdiskie. NLP richt zich op ademhaling en het oproepen van een alternatief bewustzijnsniveau waarop verandering gemakkelijk en snel te doen is. Richard demonstreerde zijn beroemde handshake interrupt om mensen binnen enkele seconden een ontspannen gevoel van trance te geven

De handshake interrupt werkt door het proces van handenschudden te onderbreken. Door de onderbreking onstaat er een moment van afwachting in het brein voor de volgende instructie. Aangezien die niet komt, pakt het brein goed instructies van buiten op. Oftewel je komt open te staan voor positieve suggesties zoals "ontspan je". Daarna wordt de trance verdiept door iemand's hand uit zich zelf omhoog te houden en de instructie te geven die hand niet sneller te laten dalen dan dat je oprecht onbewust dieper en dieper in een trance kan gaan.

Na de eerste oefeningen met trance, bracht Richard de hele zaal onder hypnose om een uur durende trance-inductie te doen die ongetwijfeld allemaal goede dingen in ons geinstalleerd heeft, maar waar ik zo onbewust bij was dat ik niet meer precies weet welke instructies er in zaten. Wel weet ik dat ik meerdere deelnemers achteraf sprak die allemaal onder de indruk waren van de training van Richard.

's Middags was het weer de beurt aan John LaValle. John ging dieper in op trance in combinatie met submodaliteiten. Wat er vaak gebeurt als mensen in trance gaan, zich ontspannen of mediteren is dat zij steeds dezelfde ervaring hebben, namelijk hun eigen manier om dieper te gaan. Maar NLP draait juist om flexibiliteit en het hebben van vele verschillende mogelijkheden. Immers alle mensen met wie je werkt zijn verschillend en als NLP coach dien je je aan te passen aan de belevingswereld van je eigen client. Soms heb je daar aanzienlijk vreemdere ervaringen voor nodig dan die je normaal gesproken mee zou maken.

Om dat proces te versterken liet John iedereen in trance gaan en opschrijven op wat voor manier iemand die trance ervaarden. Daarna liet John een ieder de trance van de ander uitproberen zodat mensen opeens leerde om op een heel andere manier dieper te gaan. Voor veel mensen was het ervaren van een hele andere manier om te ontspannen een eye-opener. Het is dan ook niet voor niets dat dit een vast onderdeel is van mijn NLP Master programma.

Daarna liet John mensen uitzoeken wat de eigenschappen waren van hun serieuze blik op bepaalde zaken uit het leven. Door deze serieuze blik te veranderen in een kijkdoos en met deze kijkdoos te spelen, merkten de deelnemers dat serieuze zaken opeens lachwekkend werden en als sneeuw voor de zon deed smelten. Kijk, dat doet mijn Nietzscheaanze hart sneller kloppen. Overigens was de kijkdoos ook nieuw voor mij. Zo zie je maar weer dat ook ik telkens bij leer. Gelukkig kende ik de geheime manier om het echt hilarisch te maken al wel.

's Avonds was er een receptie waar ik veel feedback kreeg van de deelnemers. Ik heb de afgelopen jaren natuurlijk erg hard gewerkt om het beste van John & Richard te leren omdat ik weet dat hun manier van NLP trainen de enige en de beste manier is. Maar het is altijd erg moeilijk om je eigen ontwikkeling te zien. Ik ga vaak naar Richard om hem te zien trainen om mijzelf opnieuw te ijken en te controleren of ik niet te veel van zijn versie van NLP afgewaald ben. Het deed men dan ook deugd om te horen van een van de andere trainers van Richard & John dat zij veel van mijn Masters en Practitioners had ontmoet de afgelopen dagen en diep onder de indruk was van de groei, het plezier en de kunde waarmee zij met NLP omgingen. Ik heb altijd gezegd dat ik zo'n NLP opleiding wil geven waarbij ik trots zou zijn op de NLP Practitioners en Master Practitioners. Ik kan nu met recht zeggen dat ik afgelopen avond zeer trots op ze was. Proficiat allemaal, want ik kan alleen maar aangeven hoe, wat en wanneer, maar jullie moeten het echt doen en waar maken. Dat is meer dan gelukt.

Wil je zelf ook NLP op Master niveau leren volgens de Bandler methode leren, ga dan naar:

26-9-2008: NLP Master Practitioner Opleiding Najaar 2008 in Amsterdam
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.