Dit is een herdruk van nieuwsbrief #91 oorspronkelijk verzonden op vrijdag 23 februari 2007

Vrijdag de 23ste is een mooie dag om het over synchroniciteit te hebben. Het klinkt in ieder geval een stuk aantrekkelijker dan vrijdag de 13de. Dit jaar komt de film The Number 23 uit dat op basis van de boeken van een aantal schrijvers gaat proberen te bewijzen dat overal het getal 23 achter steekt. Hoe meer je er op gaat letten hoe vaker het voorkomt.

Met NLP is net zo iets aan de hand. Zeker wanneer je kijkt hoe NLP omgaat met doelen. Veel systemen schrijven voor dat je je doelen helder en bewust moet maken en met regelmaat moet kijken in hoeverre je je doelen verwezenlijkt hebt. Ik geloof daar niet zo in. Voor mij is het veel belangrijker om voor jezelf de goede richting te vinden en dan gaande de weg te ontdekken waar je uitkomt.

Mensen hebben bewuste en onbewuste doelen. Het lijkt erop dat hoe harder je probeert om het steven van je bewuste doelen te bereiken, hoe verder weg ze zijn. Het leidt vaak veel eerder tot frustratie dan tot resultaten. Dat heeft ermee te maken dat mensen hun onbewuste doelen de andere kant opgaan. Gemiddeld is 95% van wat je zoal doet op een dag onbewust. Als je 95% van de tijd een andere kant uitgaat dan je bewust wil, dan kom je niet ver.

Vandaar dat we met NLP onbewust gedrag bewust maken, verbeteren zodat het meer effectief wordt, en daarna weer onbewust maken. Dat laatste is heel belangrijk omdat anders het nieuwe en meer effectieve gedrag te hard werken is wanneer je het steeds te veel bewust probeert. Juist door de bewuste controle los te laten, geef je je onbewustzijn voldoende ruimte om de goede kant op te gaan.

Wat je dan gaat merken is dat steeds meer dingen je toevallen. Wanneer cliënten van mij “toevallig” in rustiger vaarwater komen en steeds minder stresssituaties meemaken en ze mij vragen of dat door NLP komt, is mijn antwoord altijd “nee, hoor, dat is toeval.” De werkelijkheid is dat door tal van kleine oorzaken zoals synchroniciteit en dagelijks onbewust gedrag je leven meer en meer afgestemd wordt op wat je werkelijk wil.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.