Dit is een herdruk van nieuwsbrief #80 oorspronkelijk verzonden op 6 november 2006

De afgelopen week kreeg ik de vraag wat voor een niveau je dient te hebben om mee te kunnen doen aan de NLP Practitioner opleiding. En dat is een goede aanleiding om mijn visie op Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) duidelijk te maken. Zoals de naam "NLP" al zegt, als je een brein hebt en je kan praten dan heb je al tweederde te pakken.

Het enige dat dan nog telt is het "Programmeren" gedeelte. Dat klinkt moeilijk, maar gelukkig bestaat NLP al dertig jaar en heeft dr. Richard Bandler de afgelopen tien jaar nog vele verbeteringen aan NLP toegevoegd. (Deze verbetering heeft hij overigens nog nergens gepubliceerd en je kunt ze dan ook alleen leren bij trainers die gecertificeerd zijn door zijn Society of NLP, zoals ik.) Hierdoor is NLP in de basis heel makkelijk en eenvoudig te leren.

Dit betekent niet dat het daarmee niet heel waardevol is, want dat is het juist wel. In mijn ogen is NLP een soort basishandleiding hoe je brein op de juiste manier kan leren gebruiken. Zodat je je vaker goed voelt, dan niet en zodat je voorkomt dat je brein allerlei ineffectieve manieren van overleven aanleert zoals angsten, woedeuitbarstingen of depressies. Als het aan mij lag dan leerde elk kind op de lagere en middelbare school NLP zodat ze goed beslagen ten ijs komen wanneer het leven begint. Of beter gezegd wanneer de pubertijd begint.

Ik weet nog goed welke drama's ik zelf meegemaakt heb toen ik vijftien was. Eerste vriendinnetje (die totaal niet bij me paste) maakte het uit en mijn hart was gebroken. Als de dag van gister herinner ik me nog hoe ik met de tranen over mijn wangen biggelend door Zwolle naar huis fietste zo was ik van streek. Had ik toen maar NLP gekunt heb ik me later vaak bedacht, dan was ik er heel anders mee omgegaan. En om je de waarheid te zeggen: dan had ik ook veel makkelijker mijn volgende vriendinnetje versiert.

Sommige partijen proberen NLP zwaarder en acedemischer te maken, maar dit is een vergissing. NLP is geen theorie die je uit je hoofd moet leren en waar je dan moet zwoegen op het examen. NLP is een combinatie van een positieve attitude naar het leven toe en dingen die je doet om je goed te voelen. Leren je brein te gebruiken zoals het bedoeld is, heeft niets met intellectualiteit of vooropleiding te maken. Natuurlijk zijn er mensen zoals ik die er een tweede natuur voor hebben, maar uiteindelijk is NLP eenvoudig voor iedereen te leren.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.