Dit is een herdruk van nieuwsbrief #86 oorspronkelijk verzonden op donderdag 4 januari 2007

Zoals je wellicht weet vind ik Enneagramtests op het internet ronduit slecht. De reden is dat ik er diep van overtuigd ben dat iedereen van jongs af aan één Enneagramtype is en tegelijkertijd alle acht andere types absoluut niet. Dat betekent dan ook dat een test je een hoge score voor één type zou moeten geven maar veel belangrijker nog uiteindelijk alle andere acht andere met zekerheid moet afwijzen.

De enige manier waarop dat kan is door middel van een dialoog met een Enneagramexpert die net zo lang gaat zoeken naar de verschillen tussen de types totdat jij zelf op een diep niveau ervaren hebt dat je alle acht andere types zeker niet bent. Het is dus meer een proces van uitsluiten dan van zoeken naar herkenning. Hierbij geldt dat je uiteindelijk alleen jezelf kan indelen in een type en dat andere mensen je daarbij alleen maar kunnen helpen.

Heb je eenmaal je eigen type ontdekt dan ben je in ieder geval zelf al een expert op het gebied van dat type. Het enige dat je hoeft te doen is zo nu en dan checken met andere mensen van wie je weet dat ze hetzelfde type zijn als jij of ze bepaalde dingen ook hetzelfde doen. Meestal is dat het geval en dan heb je een eigenschap van het Enneagram te pakken. Echter het Enneagram gaat niet overal over, dus sommige eigenschappen passen ook weer niet in het model van het Enneagram. Hier kom je achter zodra je merkt dan andere mensen met hetzelfde type als jij dan niet doen.

Wanneer je meer wilt leren van de andere acht types, dan kan je dat natuurlijk doen door er een aantal goede boeken erover te lezen. Met name de boeken van Claudio Naranjo en Helen Palmer zijn, naast mijn eigen boek dat uitkomt in april 2007, echte aanraders. Maar de beste manier om het Enneagram echt te leren kennen is om bij de mensen in jouw omgeving te checken wat voor een Enneagramtype ze zijn. Om dan vervolgens goed te kijken en van hen te leren hoe dat type in elkaar zit.

Een van de redenen dat ik zo goed ben in het achterhalen van mensen hun werkelijke Enneagramtype komt omdat ik de afgelopen tien jaar minutieus de mensen in mijn omgeving bestudeerd heb om te zien hoe zij zich volgens het Enneagrammodel gedragen. Het mag wat overdreven klinken maar je komt mijn vriendenclub niet in zonder een Enneagramtest ;-)

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: Enneagram

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.