Dit is nieuwbrief #81 van woensdag 15 november 2006.

Mensen vragen mij vaak of ik hun Enneagramtype al weet wanneer ze binnenkomen lopen. En bij sommige mensen heb ik daar een goed idee van. Zeker als het potentiƫle zaken partners zijn dan let ik extra goed op. Maar over het algemeen ben ik te lui om continue mensen te lopen in te delen. Daar komt nog eens bij dat het ook een groot risico in zich houdt, namelijk dat je mis zit. Ondanks mijn grote kunde op het gebied van het indelen van mensen, kom ik soms ook mensen met een bepaalde Enneagramtype tegen waarvan ik het helemaal niet zou verwachten.

Vandaar dat ik mensen ook aanraad om zich vooral niet druk te maken over of andere mensen wel of niet het goede Enneagramtype voor zichzelf hebben gevonden. Een veel betere instelling is om er juist extra op te letten en er achter proberen te komen waarom juist die persoon dat Enneagramtype is. In de meeste gevallen zal blijken dat je nog te weinig van dat Enneagramtype wist en dat je deze gelegenheid juist aan kan grijpen om meer van het Enneagram te leren.

Sowieso is het goed om vooral van de mensen om je heen te leren over het Enneagram. Het mooie van het Enneagram is dat, als het ware, er steeds open boeken om je heen lopen die demonstreren hoe het Enneagram werkt. Door bij jezelf een instelling te vinden van interesse, worden andere mensen in hoge mate interessant.

Een mooi voorbeeld was een groep leraren met wie ik een workshop Teambuilden met het Enneagram deed. Er was een grote groep Bemiddelaars waarvan er eentje buiten de boot viel. Een aantal andere mensen vroeg later of het wel echt een type negen, Bemiddelaar was. Ik had in de betrokken zijn ogen echter wel degelijk een diepe blik van herkenning gezien. Dus ik was er wel van overtuigd dat hij zichzelf op een goede manier had ingedeeld.

Dat hij zich heel anders gedroeg dan de meeste Bemiddelaars gaf een unieke mogelijkheid zonder precedent om meer te leren over Bemiddelaars. In dit geval bleek duidelijk dat het ging om een zeer ongezonde en gestreste Bemiddelaar. Erger dan de stress van de gemiddelde Bemiddelaar. Zo'n moment waar iemand buiten de groep lijkt te staan, maar zich toch tot die groep voelt behoren, duidt dus meestal niet op een fout, maar juist op een gelegenheid om meer te leren over dat type.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: Enneagram

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.