Er is niets tegen geld. De vraag is: wat is het doel van NLP? Voor Richard Bandler, hippie als dat hij is, is het doel: vrijheid. Hij had gezien hoe Milton Erickson iedereen hypnotiseerde om huisje, boompje, beestje te doen. Als je nog niet was getrouwd dan kreeg je de hypnotische suggestie om snel een partner te zoeken, te trouwen, een baan te nemen en een gezin te stichten. Richard Bandler vindt dat te manipulatief en staat helemaal aan de andere kant van het spectrum. Hij vindt dat je met NLP tools geeft om zijn eigen leven vorm te geven omdat je hem empowered en daarna mag iemand het helemaal zelf uit zoeken. Persoonlijk vind ik dat weer te extreem. Voor heel veel mensen is huisje, boompje, beestje de beste strategie om iets van hun leven te maken. Alleen zie ik wel dat er een groep extra bijzondere mensen is waarbij huisje, boompje, beestje een slechte strategie is en die beter empowered met NLP zelf hun leven vorm kunnen geven. Wat dat betreft sta ik tussen aan de ene kant Milton Erickson en aan de andere kant Richard Bandler in. Tony Robbins daarentegen staat op de positie van Milton Erickson. Hij is van mening dat iedereen huisje, boompje, beestje moet doen net zoals Milton Erickson dat vroeger deed.

Maar zelfs in die gevallen waar ik het met Tony Robbins eens ben dat huisje, boompje, beestje de beste strategie is, is er nog een groot verschil tussen hoe hij en ik die strategie vorm geven. In het geval van Tony Robbins stelt hij tot doel om iedereen een enthousiaste, positieve middle of the road amerikaan te maken. Mijn doel ligt anders. Bij mij gebruik ik de metafoor van de vier elementen (aarde, water, lucht en vuur) voor een volledig leven in balans. Daarbij spelen aardse zaken een rol zoals geld een rol, maar een rol die in evenwicht is met andere zaken zoals liefde en emoties (water), rationaliteit (lucht) en ambitie en wilskracht (vuur). Op die manier durf ik wel te stellen dat het doel dat je bij mij bewerkstelligt een stuk evenwichtiger en vollediger is omdat het voorbij kijkt aan alleen maar materiële zaken.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mij besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

1 Trackback

Trackback specific URI for this entry

  • The Institute of Unconventional Wisdom: NLP & het Enneagram 
    NLP en Hypnose encyclopedie
    Hartelijk welkom bij de NLP en Hypnose encyclopedie. Deze ben ik nog aan het opbouwen. Op het ogenblik staan de volgende termen erin: 3 Drie NLP stromingen 6 6-step reframing A Aantekening maken ABNLP Affirmatie Alles bereiken Altered St ...

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA