Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #204 van woensdag 25 augustus 2009

Er zijn mensen die een onderscheid maken tussen onbewust onbekwaam (je kan het niet maar je weet ook niet dat je het niet kan), bewust onbekwaam (je weet dat je het niet kan), bewust bekwaam (je kan het maar je moet erbij nadenken) en onbewust bekwaam (alles gaat automatisch goed). Dat laatste is natuurlijk voor veel zaken (maar niet alle) het meest ideaal. Dat geldt ook voor grip op emoties. Wanneer je je automatisch goed voelt dan is dat zeker te prefereren. Dankzij de manier waarop ik mijn brein de afgelopen jaren getraind heb, gaat me goed voelen als vanzelf. Terwijl ik mijn best moet doen om een negatief gevoel op te wekken mocht de situatie daar om vragen.

Bij een goede training in Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) worden deze vier fases echter niet gevolgd. NLP gaat over hoe je brein werkt en je brein werkt niet langs zo'n logisch systeem. Sterker nog, je brein is zelf anti-systematisch, dat wil zeggen chaotische processen spelen een veel grotere rol dan rationele. Dat is de reden dat sommige gedachten zo maar in je opkomen, dat er soms zomaar een liedje in je opkomt of dat je opeens terugdenkt aan iets wat er in het verleden gebeurd is. Verschillende onbewuste delen van je brein strijden actief om aandacht van het bewustzijn en uit een uit chaos geboren evenwicht komt onze beleving naar voren.

Om dit te ondervangen werkt een goede NLP training met zogenaamde “onbewuste installaties”. Dit zijn verhalen, structuren en patronen die inwerken op je onbewustzijn waardoor je brein in één keer onbewust bekwaam wordt. Niet meteen super bekwaam, maar je brein snapt goed genoeg wat de bedoeling is. Een mooi voorbeeld is mijn nagelbijten. Voordat ik met NLP in aanraking was gekomen, beet ik mijn nagels. Niet problematisch, maar irritant genoeg. Totdat ik dr. Richard Bandler een terloopse opmerking hoorde maken over hoe vies nagelbijten is als je je realiseert dat mannen na het poepen hun handen slecht wassen en daarna alle deurkrukken vastpakken die jij en ik ook vastpakken.

Met de opmerking dat de volgende keer dat iemand van plan was zijn nagels af te bijten hij eens goed naar zijn vingers moest kijken en de gedachte in hem op moest komen: “oh shit!”

De meeste NLP technieken voor grip op emoties zijn te complex om helemaal bewust uit te voeren. Veel beter is het om je onbewustzijn te trainen om automatisch te zorgen dat er positieve gedachten in je opkomen, inspirerende beelden en goede gevoelens. Wanneer je op een snelle, humoristische en ontspannen wijze NLP leert, dan snapt je brein binnen de kortste keren hoe dat werkt.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA