Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #187 van zaterdag 11 april 2009

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) werkt veel met het onbewustzijn. Ik ga ervan uit dat er niets mis is met mensen met problemen, maar dat hun brein een ineffectieve manier geleerd heeft om met de problemen om te gaan. Meestal ontstaan dit soort negatieve patronen in tijden dat mensen door een moeilijke periode heen gaan. Het onbewustzijn is naarstig op zoek naar een manier om te overleven. Heeft het onbewuste eenmaal een manier gevonden dan houdt hij aan dit negatieve patroon vast omdat dit patroon hem eerder er doorheen gesleept heeft. Wat NLP vervolgens doet is dit onbewuste patroon bewust maken, veranderen en het nieuwe meer effectieve patroon meer onbewust maken.

De meeste mensen die met NLP aan de slag gaan, ervaren ook dat na een paar weken oefenen met de NLP technieken hun brein eigenlijk al automatisch in het positieve patroon schiet. Nu voel ik me meestal goed, maar uiteraard gebeuren er ook in mijn leven wel eens dingen waardoor ik me slecht ga voelen. Vrij snel gaat er dan een lichtje bij me op en denk ik: “Weet je wat jij doet? Je gaat je eigen medicijn nemen.”

Dan begin ik aan de eerste stap van bijvoorbeeld de gevoelsomdraaitechniek om me goed te voelen, maar dan reageert mijn onbewustzijn meestal direct met een soort tegendraadse reactie van: “Oh ik weet al wat we gaan doen. Negatieve gevoel buiten je lichaam plaatsen, omdraaien, andere kleur geven en dan terugplaatsen en een goed gevoel oproepen. Weet je wat? Ik zet wel meteen een goed gevoel aan.” Het effect is dat ik eigenlijk zonder er echt bij na te hoeven denken me meteen weer goed begin te voelen. Op die manier automatiseer je je goede gevoel.

Wanneer je verder met NLP gaat nadat je je hebt leren goed voelen, dan is het zaak om een hele catalogus op te bouwen met goede gevoelens en slimme strategieën. Aan de orde komen dan: ontspanning, zelfvertrouwen, motivatie, humor, enthousiasme, doorzettingsvermogen en ga zo maar door. Ook daar train je je brein in om dit soort gemoedstoestanden snel, effectief en makkelijk op te kunnen roepen. Vaardigheid hierin verlicht het leven.

Maar toch is dat niet het doel van NLP. Leren om grip op emoties te hebben, effectief met de werking van je brein om te gaan en excellent met gevoel te communiceren met andere mensen is slechts een eerste stap. Het werkelijke doel van NLP is om nadat je hiervan allemaal automatismen van hebt gemaakt om juist meer tijd en ruimte te bieden om bewust te genieten van de mooie momenten van het leven. NLP zorgt ervoor dat er meer goede momenten zijn, dat deze langer duren en dat je je er bewuster van bent dan voorheen.

En het mooiste is dat als zo'n moment dan toch weer voorbij is, dat je met NLP de herinnering levendig kan herbeleven voor de rest van je leven.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief
Defined tags for this entry:

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA