Het is inderdaad zo dat je alles van NLP als kennis tot je kan nemen of zelf kan leren of een training over kan volgen zonder dat daarmee alles wat de software van je brein in alle jaren dat je leeft aangeleerd heeft, wordt afgeleerd. Vandaar dat het geen zin heeft om bij NLP alleen naar kennisoverdracht te kijken of een training zo op te zetten dat het alleen maar kennisoverdracht is. Dat zie je bij de meeste NLP trainingen wel gebeuren. Vandaar dat de meeste NLP opleidingen zo slecht zijn. Wat nodig is, is een NLP trainer, zoals ik, die in staat is om je onbewuste duidelijk te maken dat het nu tijd voor veranderingen is.

Dat gebeurt deels door het goed toepassen van de NLP basistechnieken. De meeste mensen leren onvoldoende om goed om hun gevoel om te gaan. Hierdoor voelen ze zich te vaak te lang te slecht en genieten ze te weinig van het leven. Dit is aangeleerd gedrag en zodra je met de juiste NLP basistechnieken leert om je goed te voelen dan is een groot deel van de negatieve programmering uit je verleden ongedaan gemaakt. Idem ditto met de zwart/wit terugspoeltechniek waarmee je je verleden neutraliseert en idem ditto met de sexy stem techniek waarmee je negatieve drogredenen uit het verleden mee belachelijk maakt.

Voor sommige mensen is dat genoeg, maar voor de meeste is er meer aangeleerde ellende die afgeleerd dient te worden. NLP technieken zoals schwisshess en ankers helpen daarbij om specifieke issues op te lossen, of om zoiets belangrijks als een zelfbeeld te verbeteren. Idem ditto met tijdslijnen waardoor je stopt het script dat je vanuit je achtergrond meegekregen hebt te leven en begin je je eigen toekomst te maken.

Maar zelfs dan is er vaak nog van alles en nog wat wat in het onbewuste zit en dat negatief is, maar ook aangeleerd. Juist dan is een goede NLP trainer in staat om er nog een extra schepje bovenop te doen zodat mensen ook daar van worden bevrijd. Daarmee zie je ook meteen hoe belangrijk het is om een NLP trainer te kiezen die daar niet alleen goed in is, maar die ook jou de richting op helpt waar jij heen wilt gaan. Per verschillende trainer krijg je verschillende dingen mee. Bij Tony Robbings krijg je middelmatigheid troef van een middle of the road Amerikaans leven mee. Van vrijheidlievende hippie Richard Bandler krijg je voor tools om je empoweren, maar daarna moet je het helemaal zelf uitzoeken. Bij mij krijgen mensen een hoge dosis onconventionele wijsheid mee in de lijn van de Tao, Hume, Nietzsche en Wittgenstein (ook van Bruno de Finetti, maar die kent bijna niemand). Dat is een reden waarom mijn NLP opleiding niet voor iedereen geschikt is en er zoveel mensen zich aangetrokken voelen door Tony Robbins. Alleen met burgerlijke achtergrond zal je bij Tony minder van je eigen geschiedenis los komen dan bij Richard Bandler of bij mij.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mij besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA