Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #186 van donderdag 2 april 2009

In de jaren 70 van de vorige eeuw is Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) begonnen als een manier om modellen te maken van modellen. Dat klinkt vreemd maar wat er aan de hand was, was dat men een aantal grote therapeuten had die wonderen bij hun clienten verrichtten, maar hun leerlingen bakten er niks van. Ondanks dat deze grote therapeuten precies opgeschreven hadden wat ze dachten dat ze deden. Alleen bleek hun theorie niet te kloppen, maar bleek dat hun persoonlijke impact en taalgebruik de doorslag gaf. Tijdens het in kaart brengen hiervan is NLP bedacht.

Nadat men de grote therapeuten uitgedokterd had, besloten de NLPers van het eerste uur om ook te kijken of je andere succesvolle mensen kon modelleren, bijvoorbeeld mensen die heel rijk geworden waren. Typisch Amerikaans natuurlijk om meteen aan geld te denken. Ook dit bleek te lukken, alleen kwam men er door schade en schande ook achter dat wanneer je het model van iemand om rijk te worden overnam, je ook allerlei onbedoelde negatieve bijwerkingen kreeg. Zo vervreemde men, net zoals de snelle rijken, zich ook van partner, gezin en familie.

Vandaar dat we bij moderne NLP gestopt zijn met modelleren. Veel beter blijkt het namelijk te zijn om slimme strategieën te ontdekken, je eigen te maken en aan andere mensen te leren. Een strategie onderscheid zich van een model in de zin dat het slechts een enkel stappenplan met beperkte toepassing omvat en daardoor geen onbedoelde negatieve bijwerkingen heeft. Het gebruik van de gevoelsomdraaitechniek voor krachtige goede gevoelens, de zwart/wit terugspoel techniek voor positieve beelden en de sexy stem voor rust in je hoofd, is bijvoorbeeld een goede strategie om grip op emoties te krijgen.

Een voorbeeld van een goede strategie om je relatie langdurig goed te houden is door elke dag minstens tien keer tegen elkaar te zeggen: “Ik hou van je”, “Ik respecteer je”, “Ik waardeer dat je er bent” en/of “Ik vind het leuk dat je er bent”.

Een goede vriend van mij vindt mij maar strategisch bezig wanneer hij me dit soort dingen hoort zeggen tegen Marie-José, maar ik waardeer vooral mijn fantastische relatie. Op tal van gebieden hebben NLPers slimme strategieën uitgevonden, maar er zijn ook nog talrijke vakgebieden waar dat nog niet in kaart is gebracht.

Het is een uitdaging aan mensen die ergens erg goed in zijn, of iemand kennen die ergens erg goed in is, om nu juist dat te doen.

Om je te overtuigen van de waarde van mijn dienstverlening krijg je het rapport over het stoppen van negatieve gevoelens zoals angst, depressie, woede trauma's of een fobie gratis. Wanneer je je gegevens hier invult, wordt de door jou bestelde informatie direct naar je emailadres gestuurd. Omdat jouw vertrouwen in mij zeer belangrijk is, geef ik je naam en emailadres nooit aan derde partijen. Het is dus volkomen veilig om het rapport te bestellen.


Ik heb net zoveel hekel als jij aan spam. Ik zal je gegevens dan ook nooit aan derde partijen geven.
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA