State management binnen NLP gaat over het grip hebben op de gemoedstoestand waarin je je bevindt. Omdat elke gemoedstoestand voortkomt in een specifieke toestand in het brein, is er bij elke gemoedstoestand ook een breintoestand. Alleen focust NLP zich op de subjectieve beleving van de persoon met in acht neming van hoe het brein werkt. Veel NLP technieken en methoden zijn bedoeld voor state management oftewel grip op je gemoedstoestand.

NLP gaat ervan uit dat al het menselijke op een nuttige manier beschreven kan worden in termen van de vijf zintuigen en bij state management geldt dat helemaal omdat op elk moment de gemoedstoestand is wat je op dat moment hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft. En dan niet alleen wat je van buiten via de vijf zintuigen binnenkrijgt, maar ook wat je brein van binnen aan signalen genereert in de vorm van gedachten, herinneringen, emoties etc. Dankzij mijn achtergrond in filosofie heb ik de doorbraak gemaakt om te laten zien dat deze gedachten, herinneringen en emoties projecties zijn van het brein. Gedachten zijn geprojecteerd geluid, herinneringen zijn geprojecteerde beelden en emoties zijn geprojecteerde gevoelens. Omdat geur en smaak voor de meeste mensen zo onbewust is, gaat de aandacht vooral uit naar horen, zien en voelen, maar bij state management zijn geur en smaak ook zeker van groot belang omdat ze juist door de directe connectie met het onbewuste sterk je gemoedstoestand beïnvloeden.

De technieken die binnen NLP het meest verbonden zijn met state management zijn de drie basistechnieken: de gevoelsomdraaitechniek, zwart/wit terugspoeltechniek en de sexy stem techniek omdat zij bedoeld zijn om respectievelijk je gevoel te veranderen, de beelden die je in hoofd haalt te verbeteren en negatieve gedachten onschadelijk te maken. Verder natuurlijk ankeren omdat je daarmee een bepaalde gemoedstoestanden als het ware kan opslaan om later snel terug te halen en de schwisshhtechniek omdat je daarmee snel bepaalde gemoedstoestanden aan nieuwe inhoud kan koppelen.

Andere onderdelen van NLP zijn minder bedoeld om te gebruiken voor state management, maar daar blijkt state management juist van groot belang om die onderdelen goed te kunnen doen. Dus als het gaat over de NLP attitude, dan is die niet bedoeld om je state er mee te managen, maar zonder state management is het lastig om de juiste NLP attitude te hebben. Zo ken ik bosjes NLP trainers die bij het minste geringste emotioneel over de rooie gaan. Dat heeft niets met de NLP attitude te maken en geeft aan dat zij het onderdeel state management slecht beheersen. Hetzelfde geldt voor goed om gaan met andere mensen, goed communiceren en sociale vaardigheid. Allemaal onderdelen van NLP die niet tot state management leiden, maar waar goede state management wel van groot belang is omdat zonder goede state management al deze zaken minder goed uit de verf komen. Je kan dan ook gerust stellen dat state management een van de allerbelangrijkste, zo niet het belangrijkste, onderdeel is van NLP.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mij besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

1 Trackback

Trackback specific URI for this entry

  • The Institute of Unconventional Wisdom: NLP & het Enneagram 
    NLP en Hypnose encyclopedie
    Hartelijk welkom bij de NLP en Hypnose encyclopedie. Deze ben ik nog aan het opbouwen. Op het ogenblik staan de volgende termen erin: 3 Drie NLP stromingen 6 6-step reframing A Aantekening maken ABNLP Affirmatie Alles bereiken Altered St ...

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA