Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is de meest geavanceerde manier waarop je aan hypnose kunt doen. Hypnose is het proces waarmee je door middel van suggesties mensen in een diepe trance brengt. In deze trance kunnen mensen dingen doen waar ze veel slechter in zijn op het moment dat ze wakker zijn. Een van die zaken die mensen wel in trance kunnen, maar veel slechter als ze wakker zijn, is pijnbeheersing en pijnbestrijding. Iemand die diep in trance is kan veel gemakkelijker pijn stoppen.

De drie belangrijkste manieren om met hypnose pijn te bestrijden zijn:

1) Handschoen anesthesie: in dit geval geef je iemand die diep in trance is de suggestie dat zijn hand in een bak met ijswater zit waardoor zijn hand eerst heel koud en daarna geheel ongevoelig wordt. Deze ongevoeligheid kan je vervolgens door middel van suggestie over het lichaam verplaatsen naar de plek waar de pijn zit.

2) Pijnschakelaar: door gehypnotiseerde mensen de suggestie te geven dat er in hun hoofd een controlekamer zit met daarin een schakelaar die de hoeveelheid pijn die zij ervaren regelt, kan je ervoor zorgen dat zij deze pijnschakelaar uitzetten waardoor ze geen pijn meer voelen.

3) Herbeleven pijnstiller: pijnstillers werken niet door de stof in de pijnstiller, maar door de reactie van ons brein en ons lichaam op die stof. Dat betekent dat wanneer je bij iemand in trance de suggestie doet dat hij weer een pijnstiller heeft genomen die hij in het echt reeds eerder heeft ervaren, door deze suggestie de pijn weer op dezelfde manier verdwijnt.

Niet alle pijnen kan je met hypnose laten verdwijnen. Zelf heb ik praktisch nooit meer last van hoofdpijn, maar toen ik vorig jaar met een alvleesklierontsteking in het ziekenhuis lag te vergaan van pijn bracht hypnose net zo weinig verlichting als de morfine. Tegelijkertijd heb ik zelf bij mijn eigen cliënten uit mijn privé coachingspraktijk met regelmaat gezien dat chronische pijnen als sneeuw voor de zon verdwenen. Vandaar dat het altijd een goed idee is om uit te zoeken wat je met NLP & hypnose kan bereiken bij tal van problemen inclusief pijn.

Wat er met de pijn na de hypnose gebeurt hangt sterk af van de omstandigheden. Er is iets dat post-hypnotische suggestie heet en bij pijnbestrijding met hypnose geef je natuurlijk de post-hypnotische suggestie mee dat de pijn weg blijft of in ieder geval aanzienlijk veel minder is. Bij veel chronische pijn is de pijn een reactie op een verkeerd gebruik van het lichaam. In trance en ontspanning vindt het onbewustzijn een nieuwe houding die de pijn voorkomt. Dat blijft nadat men uit trance komt omdat het brein en het lichaam nu geleerd hebben hoe om zich beter te gedragen. Een en ander wordt in de praktijk dan versterkt door gebruik te maken van PPT, een methodiek voor lichaamswerk die op NLP gebaseerd is. Zo heb ik op deze manier een vrouw met drie jaar onverklaarbare chronische pijn in haar linkerschouder van haar pijn afgeholpen.

Aan de andere kant heb ik bijvoorbeeld ook met verkeersslachtoffers gewerkt die zo'n beetje elk bot in hun lichaam gebroken hadden en bij hen is het lastiger om de pijn definitief weg te houden mede ook omdat hun lichaam fysiek anders gegroeid is dan dat goed voor ze is. Dus waar bij de vrouw met haar schouder pijnvrij bleef omdat het vooral aan een verkeerde lichaamshouding lag, blijft het lichaam van deze mensen pijnsignalen sturen omdat er iets fysieks mis zit. Dan is het een kwestie van het brein leren om deze pijnsignalen te negeren en dat kan ook maar is niet zo effectief als de bron van de pijnsignalen verwijderen.

Van tevoren is niet te zeggen bij wie het wel werkt en bij wie niet, maar gelukkig werkt NLP en hypnose snel waardoor het zeker de moeite waard is om het uit te proberen. Al helemaal wanneer zoals de door mij opgeleide NLP Kring coaches op basis van no cure no pay werken.

Wanneer je jezelf wilt testen en wilt ontdekken wat je met NLP kan bereiken en hoe NLP je helpt bij het oplossen van problemen, geef je dan op de volgende pagina op voor de NLP Test:

Categories: Encyclopedia

2 Trackbacks

Trackback specific URI for this entry

  • The Institute of Unconventional Wisdom: NLP & het Enneagram 
    Oplossingen voor problemen encyclopedie
    Hartelijk welkom bij de encyclopedie voor oplossingen voor psychische en psycho-somatische problemen. Dit is nog een werk in uitvoering. Vooralsnog zijn er de volgende onderwerpen: A Aanpassen aan anderen ADHD Afvallen Angst Autisme B Baan v ...
  • The Institute of Unconventional Wisdom: NLP & het Enneagram 
    NLP en Hypnose encyclopedie
    Hartelijk welkom bij de NLP en Hypnose encyclopedie. Deze ben ik nog aan het opbouwen. Op het ogenblik staan de volgende termen erin: 3 Drie NLP stromingen 6 6-step reframing A Aantekening maken ABNLP Affirmatie Alles bereiken Altered St ...

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA