Paradoxical cushioning is een grap die Richard Bandler met John La Valle heeft uitgehaald. Op een dag zei hij tegen John dat hij over Paradoxical cushioning een training moest verzorgen. John had geen idee waar het over ging en ging alle andere assistenten van Richard vragen waar het over ging. Ook zij hadden geen idee. Op het moment suprême is John toch maar het podium op gegaan om een verhaal te doen en tot zijn stomme verbazing ging hij in een trance-achtige toestand en hield hij een heel verhaal. Waarop alle andere assistenten boos werden omdat zij het gevoel hadden dat John hen voor aap had willen zetten door extra te benadrukken dat hij wel iets wist waar zij geen idee van hadden. Als een soort wraak heeft John Paradoxical cushioning toen in de manual opgenomen.

Waar het op neer komt is dat je mensen twee richtingen op wilt laten gaan. Bijvoorbeeld heel langzaam sneller gaan. Het brein weet dan weer even niet wat te doen en elke suggestie die die ogenschijnlijke paradox oplost wordt graag opgevolgd. Op die manier is er enige betekenis gegeven aan een verder weinig inhoudelijk activiteit. Maar de belangrijkste les is wel dat je met hypnotische taalgebruik altijd iets wel betekenis kan geven. Zelfs in die gevallen dat je er geen betekenis van kent.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA