Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #163 van vrijdag 26 september 2008

Meestal gaat bij Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) de aandacht vooral uit naar wat voor soort beelden je terug kan halen van goede momenten uit je leven. Omdat ons brein werkt op basis van de vijf zintuigen, heeft het zin om momenten van vroeger dat je je goed voelde terug te halen.
Uit recentelijk neurologisch onderzoek is gebleken dat bij het ophalen van een herinnering onze hersencellen weer dezelfde soort activiteit ondernemen als toen ze het in het echt meemaakten. Dat zorgt ervoor dat ook de emotie van toen weer terugkomt. Als je te vaak terugdenkt aan nare momenten dan geeft dat een slecht gevoel, maar je kunt je brein trainen om zich juist te focussen op wat er vroeger goed gegaan is.

Maar dit werkt niet alleen voor beelden, maar voor elk zintuig. Als je je weer herinnert wat je rook of proefde of hoorde op momenten dat je je goed voelde, brengt het weer het goede gevoel terug. Natuurlijk is het wel belangrijk om eerst negatieve gevoelens te stoppen. Ons brein vindt het te moeilijk om in een keer van een negatief gevoel naar een goed gevoel te gaan. Daarom is het belangrijk om het negatieve gevoel eerst te neutraliseren met de gevoelsomdraai techniek of de zwart/wit terugspoelen techniek zoals die beschreven is in het gratis rapport “Hoe stop je negatieve gevoelens.”

Heb je eenmaal bereikt dat je het negatieve gevoel geneutraliseerd hebt, dan is het zaak om je brein iets beters te doen te geven. De meeste mensen zijn goed in zich slecht voelen, maar slecht in zich goed voelen. Daarom is het belangrijk om je brein te trainen in zich goed voelen. Door opnieuw te beleven wat je eerder meegemaakt hebt tijdens goede momenten zorgen je hersencellen ervoor dat het goede gevoel weer terug komt. Dit kan door je weer voor te stellen hoe een en ander eruit zag, maar het werkt ook goed door je weer te herinneren wat voor geluiden je een goed gevoel geven.

Voor de een is dat prachtige muziek, voor de ander het motorgeluid van een oude auto. Maar het is ook mogelijk om weer te horen hoe je gecomplimenteerd werd of geprezen voor goed werk, bijvoorbeeld bij het behalen van diploma. Graaf in je eigen verleden om te ontdekken welke geluiden jou een goed gevoel geven. Dan kan je op momenten dat je je beter wilt voelen, simpelweg dat specifieke geluid weer horen en voel je je weer beter.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA