Sommige NLP instituten doen alsof ze aan hypnose doen omdat zij "werken met suggesties". Maar werken met suggesties is weliswaar een onderdeel van hypnose, maar werken met suggesties alleen is geen hypnose. Zo kan ik mijn vriendin een suggestie geven voor welke tas ze het beste kan kopen. Maar dan ben ik geenszins met hypnose bezig. Vandaar dat het goed is om e.e.a. precies te definiƫren.

Hypnose is het proces waarmee je mensen in trance brengt. Je hebt een lichte versie van trance en een diepe versie van trance. Lichte trance is vergelijkbaar met diepe ontspanning. Diepe trance is echter een geheel andere en speciale gemoedstoestand waarin de menselijke geest en lichaam dingen kunnen die ze slecht of allerminst kunnen terwijl ze wakker zijn. Je kunt dus vrij objectief meten of iemand wel of niet in diepe trance is door hypnotische fenomenen op te roepen.

Zo is er een rijtje fenomenen bekend waarvoor je steeds dieper in trance dient te zijn om ze te kunnen bereiken. Dit rijtje begint met relatief eenvoudige zaken als arm catalepsie, arm levitatie, ja/nee signalen, hyper sensitiviteit en pijn bestrijding naar moeilijker te bereiken effecten als diepe trance identificatie. Zolang iemand geen van deze hypnotische fenomenen kan uitvoeren is er geen sprake van diepe trance en is er dus ook geen sprake van hypnose. Op zijn best is er sprake van een ontspanningsoefening.

Om iemand in hypnose te krijgen zijn er allerlei technieken bekend en bijna al die technieken maken gebruik van suggesties die geformuleerd zijn volgens het Miltonmodel bekend gemaakt door NLP. Het is echter een vergissing om te denken dat je alleen maar door het gebruik van Miltontaal al aan hypnose doet. Daarvoor is echt meer nodig zoals specifieke instructies om in trance, ontspanning of hypnose te gaan, plus specifieke technieken zoals bijvoorbeeld de handshake interrupt. Suggesties geven is prima, maar het is nog geen hypnose. Helaas zie je dan ook nog vaak dat mensen nooit aangeleerd wordt om zelfstandig eigen hypnotische taalpatronen onbewust en automatisch te genereren, maar krijgen mensen standaardzinnetjes aangeleerd soms helemaal uitmondend in een kant en klaar script. Ook dat heeft alleen maar oppervlakkig iets te maken met hypnose en het Miltonmodel. Voor een goede toepassing is training nodig van je onbewustzijn zodat die jouw eigen woorden volgens de structuren van hypnotisch taalgebruik voortaan uit je mond laat komen. Er zijn maar weinig trainingen en trainers die dat voor elkaar krijgen, maar wees gerust bij mijn training wordt dat op een excellent niveau bereikt.

Een voorbeeld van echte hypnose:Wanneer je meer over hypnose wilt weten, vraag dan de onderstaande gratis gids over hypnose op:

Categories: Encyclopedia

1 Trackback

Trackback specific URI for this entry

  • tiouw.nl 
    PingBack
    ...

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA