Het bestrijden van alcoholisme met NLP is erop gericht om tien of minder glazen alcohol per week te nuttigen. Over het algemeen is het eerst een zaak om te zorgen dat mensen emotionele problemen weer achter zich laten en zich weer goed gaan voelen met de standaard NLP technieken om daarna elke week de hoeveelheid alcohol die genuttigd wordt te halveren net zolang totdat je op een hoeveelheid zit die tien glazen of minder per week is. Het is dan prima als iemand een of twee keer per jaar uit de band schiet en eens flink doorzakt, zolang iemand zichzelf maar goed genoeg in de hand heeft om na zo'n uitspatting meteen weer terug te gaan naar het niveau waarbij je tien glazen of minder per week drinkt.

Hierbij ligt de focus, zoals bij alle verslavingen die met NLP aangepakt worden, op de beslissingsstrategie. Verslaafde mensen maken slechte beslissingen. Zo beslissen alcoholisten om te veel te drinken. Wat nodig is, is dat zij hun beslissingsstrategie gaan aanpassen zodat zij elke keer dat zij iets alcoholisch willen nuttigen zichzelf afvragen: wil ik nu echt alcohol of ga ik voor het alternatief, iets fris? Daarbij rekening houdend met de hoeveelheid alcohol die zij die week reeds genuttigd hebben. Hierbij is het van belang dat zij het scenario van het drinken van alcohol goed in hun verbeelding doorlopen. Dus dat zij, voordat ze beslissen iets alcoholisch te nuttigen, eerst in hun herinnering de film van de afgelopen week afspelen om te zien hoeveel zij gedronken hebben, daarna het nu te verbeelden om te zien in wat voor omstandigheden ze nu willen drinken om tenslotte hun eigen toekomst voor te stellen wat er gaat gebeuren op de lange termijn indien ze nu gaan drinken. Indien ze in deze film zien dat er minder dan tien drankjes genuttigd zijn in de afgelopen week en dat het een gepast moment om te drinken en dat er geen problemen door ontstaan op de lange termijn, pas dan mogen zij beslissen om één drankje te nemen. Maar meestal is de beslissing dat men voor het alternatief gaat: fris.

Om hen te leren wat wel en wat geen gepast moment is om te drinken, wordt er in de weken waarin de grote hoeveelheid alcohol die elke keer gehalveerd wordt de drank ook op zo'n belachelijk mogelijke plek neergelegd, ik laat mensen meestal de drank tussen hun onderbroeken leggen, zodat zij leren dat het ongepast is om in je eentje overdag of 's nachts te drinken.

Tenslotte is de bedoeling dat drank geen rol meer gaat spelen. Als iemand nog steeds door drank geobsedeerd is dan is dat geen probleem indien hij de zaak onder controle heeft. Het is echter beter indien drank geen rol meer gaat spelen in zijn leven in de zin dat hij er net zo mee omgaat als met hoe hij af en toe een boterham met pindakaas nuttigt. Dat is het optimale effect. Wat in ieder geval geen goede oplossing blijkt te zijn, zijn AA meetings en dan het idee hebben dat je je levenslang alcoholist bent ook al heb je al geen jaren meer gedronken. Dat zijn negatieve suggesties die in de praktijk ook slecht blijken te werken. Veel beter is dat het probleem in zijn geheel verdwijnt zonder dat iemand er over na hoeft te denken.

Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA