Ondanks dat je NLPers vaak hoort roepen dat je met NLP alles kan bereiken wat je wilt, kan je met NLP niet alles bereiken wat je wilt. Een aantal zaken zijn bijvoorbeeld fysiek onmogelijk. Zonder ruimtepak of ruimteschip door het heelal vliegen kan je bijvoorbeeld wel willen, maar gaat nooit lukken omdat het fysiek onmogelijk is. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die zo onwaarschijnlijk zijn dat je ze praktisch gezien met NLP niet kan bereiken. Als je als Nederlander bijvoorbeeld president van de VS wil worden, dan dien je eerst de grondwet van de VS te wijzigen en daarna nog verkozen te worden. Oftewel, het idee dat je met NLP alles kan, is een onzinnig idee.

Maar wat kan je met NLP dan wel? Om daar een goed antwoord op te geven, is het eerst verstandig om vast te stellen dat NLP een meta-discipline is waarmee je excellent menselijk gedrag systematisch kan vastleggen zodat je het zelf ook leren en weer door kan geven aan andere mensen. Hierdoor ontstaan NLP toepassingsgebieden, maar die zijn wel degelijk iets anders dan NLP zelf. Ondanks dat als men het over NLP heeft, men eigenlijk altijd een specifiek toepassingsgebied van NLP bedoeld in plaats van NLP an sich.

NLP kan dus al het excellente menselijk gedrag in kaart brengen en dan nog wel op zo'n manier dat je het aan andere mensen kan doorgeven. In die zin kan je met NLP dus alles wat je wilt, zolang je maar dingen wilt die mensen voor jou op een excellente manier gedaan hebben. Omdat de afgelopen 40 jaar NLPers al heel veel excellent gedrag op een goede manier in kaart hebben gebracht, zijn we vandaag de dag hier bijna nooit mee bezig en houden we ons vooral bezig met het trainen van andere mensen in hetgeen NLPers reeds eerder ontdekt en in kaart gebracht hebben.

Met NLP kan je dus veel, maar betekent dat ook dat je als NLPer veel moet? Het antwoord is nee. NLP is in de jaren 70 van de vorige eeuw bedacht door vrijheidlievende hippies en het grote thema van NLP is dan vrijheid. Er zijn technieken om erachter te komen wat je precies in het leven wil bereiken, maar er is geen verplichte kost wat iedere NLP zou moeten willen, ook al proberen sommige trainers dat soms toch via omwegen bij NLP in te brengen. Mensen hebben namelijk hun eigen waarden en normen en lijstjes van wat zij belangrijk vinden en een veel gemaakte vergissing die overigens overal plaatsvindt, is dat mensen hun eigen waarden en normen zo belangrijk vinden dat zij deze willen opleggen aan andere mensen. Hoewel dit dus soms door NLP trainers gedaan wordt, heeft het niets met NLP te maken. NLP staat geheel neutraal ten opzichte van wat je wilt bereiken. Dus als iemand er bewust voor kiest om een hufterige asociaal te willen zijn, dan is er geen regel binnen NLP die dat verbiedt. Wel zit er binnen NLP een regel die dan stelt dat je als NLP trainer of NLP coach in zo'n geval je medewerking weigert als die persoon vraagt of je hem met NLP kan helpen zijn doel te verwezenlijken. Waar iedereen de vrijheid heeft om te willen wat hij wil, heeft de NLP trainer of coach de vrijheid om mee te werken of niet. Ook veroordeelt NLP de persoon niet. NLP blijft zo'n persoon dan nog steeds een fantastisch iemand vinden, ook al kunnen individuele NLPers vanuit hun eigen perspectief wel het gedrag van die persoon afkeuren.

Tegelijkertijd zie je natuurlijk bij veel mensen dezelfde doelen, wensen en verlangens: gezond zijn, liefde hebben, een thuis hebben, inkomen hebben. Dus veel NLP toepassingsgebieden zijn daarop gericht. Maar er zijn geen algemeen geldende regels of eisen die hieraan gesteld worden. Een goed voorbeeld is dan ook gewicht. Er zijn genoeg NLPers te vinden die te zwaar zijn. Bij hen hangt het er dus sterk vanaf wat zij zelf willen bereiken. Als zij zelf aangeven te willen af te vallen dan zijn er NLP programma's om af te vallen. Als ze dat net willen dan is dat hun eigen keuze. Maar slaafs de dictatuur van iedereen moet slank zijn, heeft niets met NLP te maken. Daar komt bij dat als je dan naar de desbetreffende programma's kijkt dat NLP ook vaak controversieel is of tegen de stroom in gaat. Daarbij heb je goede NLP en slechte NLP. Bij slechte NLP leer je zaken die niet werken of waarvan je niet in staat bent om het vol te houden. Afvallen is gemakkelijk als je maar 1500 calorieën eet en drie uur per dag sport. Alleen houden maar weinig mensen het vol. Bovendien is veel van de "officiële" voorlichting vaak foutief. En goede NLP is er altijd op bedacht om door conventionele praatjes waar veel mensen door gehypnotiseerd zijn heen te prikken. Zo is bijvoorbeeld de gemiddelde levensduur van iemand met overgewicht maar die wel voldoende beweegt en gezond eet, precies hetzelfde als de gemiddelde levensduur van iemand zonder overgewicht die voldoende beweegt en gezond eet. Weliswaar gaan ze aan andere zaken dood (overgewicht hart- en vaatziekten, geen overgewicht longontsteking) en is de kans op overgewicht natuurlijk een stuk kleiner als je genoeg beweegt en gezond eet, maar het mantra dat overgewicht per definitie ongezond is, is een fabeltje.

Als je de inname van calorieën met 30% verminderd dan stijgt de gemiddelde levensduur van 80 naar 85 jaar. Maar alleen als je het je hele leven doet. Begin je later, dan is er minder effect. Verder kan je je afvragen wat de kwaliteit van leven is die je in die paar jaar extra krijgt. 50% van de mensen boven de 80 is dement. Verder neemt je spiermassa met 30% af op die leeftijd. Er is een grote kans op doofheid en je ogen worden slechter. Het is dus een terechte vraag of een bepaalde hoeveelheid vermindering van plezier gedurende de eerste 80 jaar van je leven opweegt tegen het plezier van een paar jaar extra leven als 80-plusser. Als je 80-plus bent, vind je natuurlijk van wel, maar de vraag is of dat een enigszins objectief perspectief is. Waarschijnlijk is meer plezier tijdens het geheel van je leven meer waard. Als gezondheid echt zo belangrijk is dat je geen overgewicht mag hebben dan is calorieënrestrictie net zo verplicht. Ook voor mensen zonder overgewicht. Want de gezondheidseffecten van calorieënrestrictie is aanzienlijk meer en beter onderbouwd dan van overgewicht/geen overgewicht. Toch zullen maar weinig mensen in staat zijn dat in hun leven door te voeren, inclusief alle gezondheidsfanaten. Wat dat betreft is gezondheid meestal gewoon een religie.

Dat neemt niet weg dat ik persoonlijk, jaren geleden, ervoor gekozen heb om af te vallen. Daarvoor heb ik mijn Afvallen met NLP programma opgezet. Uitgangspunten zijn: geen dieet, eten wat je wil en zo min mogelijk bewegen. Met dit programma ben ik 14 kilo afgevallen. En er mag nog wel wat af. Maar daar neem ik alle tijd voor en genieten van het leven staat voorop. Dus ik eet graag in sterrenrestaurants en dan eet ik de heerlijkste spijzen en drink ik de verrukkelijkste wijnen. Omdat ik ervoor kies omdat belangrijker te vinden dan wat extra snel af te vallen.

Goede NLP zorgt dus ervoor om excellent gedrag te vinden die je brengt wat je zelf wilt bereiken. Bereik je het er niet mee, dan is het geen goede NLP. De enige uitzondering is dat je als NLP trainer wel het goede voorbeeld dient te geven aan je cursisten. Deze zijn namelijk eerder genegen om te doen wat je doet, dan om te doen wat je zegt. Mijn cursisten zullen mij dus nooit zien schransen, nooit alcohol zien nuttigen en nooit zien roken (dat laatste is gemakkelijk want ik heb nooit gerookt). Dus als je NLP trainer wordt en je kiest ervoor om bewust ongezonde dingen te doen, dan heb je in ieder geval de verantwoordelijkheid om dat buiten het zicht te doen van je cursisten, omdat anders het risico te groot is dat hun onbewustzijn getuige zijnde van het ongezonde gedrag daarvoor gaat kiezen terwijl de cursist in kwestie bewust er juist voor kiest om het tegenovergestelde te doen.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.



Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:



Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA