Zelf heb ik het niet zo op met de schijf van vijf. In onze mond hebben we namelijk enzymen die ons voedsel voorverteren. Als je de schijf van vijf volgt dan geldt dat deze enzymen ongeveer 33% proteïne-enzymen, 33% koolhydraten-enzymen en 33% vet-enzymen zijn. Oftewel 100% van wat je eet wordt ook verteerd. Als je een van deze groepen uitsluit, dan wordt nog maar 66% voorverteerd waardoor er uiteindelijk minder calorieën door het lichaam opgenomen worden. Dat is de reden dat een dieet werkt, althans voor korte tijd.

Want na zo'n drie maanden heeft deze verhouding zich aangepast aan je dieet. Dus als je geen koolhydraten eet, dan is na drie maanden de verhouding in je mond: 50% proteïne-enzymen en 50% vet-enzymen en verteer je weer 100% Dat is de reden dat mensen na drie maanden diëten weer aankomen ook al blijven ze hetzelfde dieet volgen.

De oplossing is eenvoudig: wissel elke drie maanden van groep. Dus eerst drie maanden geen koolhydraten, dan drie maanden geen vet, dan drie maanden geen proteïne (vegetarier), en dan weer geen koolhydraten.

Het probleem met de schijf van vijf is dat men doet alsof je dat elke dag dient te eten, maar dat is onzin. Die tijdsspanne is gekozen om het gemakkelijk te onthouden te maken voor mensen. Onze overheid gaat er namelijk altijd vanuit dat mensen dom zijn. Maar je kan prima periodes bepaald soort voedsel uitsluiten.

Dat is ook de manier waarop onze voorouders leefden. We zijn nog maar zo'n 10.000 jaar boer. De miljoen jaar daarvoor, dat wil zeggen 1.000.000 jaar zijn we jager/verzamelaar geweest. In sommige seizoenen of perioden was er veel vlees beschikbaar in andere tijden weer veel vruchten en groenten. Ons lichaam is dus gebouwd om eenzijdig te eten voor lange periodes zolang er na drie maanden maar weer gevarieerd wordt.

Tot je veertigste maakt het vrij weinig uit wat je eet qua gezondheid omdat ons lichaam dan nog jong genoeg is om alles te verwerken wat het binnenkrijgt. Vanaf je veertigste kan je er echter vanuit gaan dat de miljoen jaar evolutie als jager en verzamelaar ervoor gezorgd heeft dat ons genetisch materiaal meer heeft aan eten als een jager en verzamelaar dan als een boer.

Kortom, om gezond te eten is het belangrijker om te eten als een jager en verzamelaar (en de meeste mensen vallen dan ook nog af) dan als een boer. Concreet betekent dit dat vanaf je veertigste het verstandig is vanuit een gezondheidsperspectief om alles wat van een boerderij komt uit je eten te gooien (en verder ook alles wat in hoge mate kant en klaar is) en alleen nog maar dingen te eten die je of kunt vangen of kunt vinden.

Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA