Er komen steeds meer onderzoeksresultaten naar voren die aantonen dat mediteren goed is voor je brein en zelfs voor je hele stemming.

Met behulp van EEG scans kunnen onderzoekers de hersenactiviteit meten. Onderzoek op boeddhistische monniken, die al tienduizenden uren aan mediteren achter de rug hebben, laat zien dat zij een duidelijk andere hersenactiviteit hebben dan mensen die niet mediteren.

Uiteraard rijst de vraag hoe snel die verandering van hersenactiviteit inzet vanaf het moment dat iemand begint met mediteren. Onderzoek hiernaar toont aan dat al na vijf weken met gemiddeld zeven uur meditatietraining per week er een duidelijk verschil te meten is.

Het blijkt dat de linker frontale regio’s in de hersenen naar verhouding actiever worden. Ander onderzoek heeft uitgewezen dat dit soort activiteit gerelateerd is met positieve stemmingen.

Bron: Psychological Science

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry