"Fake it till you make it" is inderdaad heel slecht en ook geen onderdeel van NLP, hoewel slechte NLP trainers het wel er een onderdeel van gemaakt hebben. Hetzelfde geldt even sterk voor het binnen de NLP wereld veel bekendere "As-if" frame. Dat is de nette manier om "Fake it till you make it" te formuleren, maar het is net zo stompzinnig.

Richard Bandler erkent ruiterlijk dat de door hem ontwikkelde methodiek "reframing" ondeugdelijk is en dat het boek "Reframing" dat door hem en John Grinder geschreven is, dan ook vol fouten staat. Een NLP opleiding die mensen traint om te reframen is dan ook een NLP opleiding waar men verouderde en defecte technologie onderwijst. Toch wordt dit gedaan op 99% van alle NLP opleidingen. Weer een veeg teken dat het veld NLP waar feedback en leren zo centraal staat, verdacht weinig van de eigen fouten aantrekt, of ze zelfs maar doorheeft. So much, voor het observatie vermogen van veel NLPers.

Gelukkig heeft NLP een veel beter alternatief voor reframen, namelijk de Complexe Equivalentie. In plaats van te doen alsof, of het te framen als "je kan het ook anders zien", is het veel sterker om keihard te zeggen: jij zit fout. Je denkt dat het A een B is, maar feitelijk is A geen B. A is een C!

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:Categories: Encyclopedia

1 Trackback

Trackback specific URI for this entry

  • Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) & Enneagram master practitioner training,  
    NLP en Hypnose encyclopedie
    Hartelijk welkom bij de NLP en Hypnose encyclopedie. Deze ben ik nog aan het opbouwen. Op het ogenblik staan de volgende termen erin: 3 Drie NLP stromingen 6 6-step reframing A Aantekening maken ABNLP Affirmatie Altered State of Conscious ...

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA